Ändrade livsmönster kräver nya regioner

Det är ändrade livsmönster som gör att Sverige behöver delas in i nya regioner, som stämmer bättre med dagens krav. Det menar den så kallade Ansvarsutredningen, som föreslår att slopa dagens landsting och slå ihop länen till mellan sex och nio regioner. Förslaget har fått blandade reaktioner.

Så här sa några svenskar från olika håll i landet:

- Jag tycker väl att det är bra som det är. Det känns ju skönare att det förankras beslut lite mer lokalt, än att de ska fattas långt härifrån, där man kanske inte har så stor insyn i vad som händer och sker i vår region.

- Det har ju alltid varit att vi har varit olika län, och jag tycker det ska fortsätta vara det. Det är klart, man vill vara östgöte.

- Det blir bra. Kan man slå ihop länen och kan få mer pengar till både sjukhus och annat, så tror jag att det är bra.

Länen stämmer ej överens med det moderna Sverige
Dagens länsindelning går tillbaka till 1600-talet, och Ansvarsutredningen anser att indelningen i län och landsting helt enkelt inte stämmer överens med det moderna Sverige, där till exempel många redan arbetspendlar över en länsgräns.

Sjukvård och väginvesteringar pekas ut som två exempel på områden där effektiviteten och samordningen skulle bli bättre med större regioner.

Ansvarsutredningen vill också göra det tydligare vem som har makten i olika frågor, och vem man ska utkräva ansvar av.

Blandade reaktioner från politiskt håll
Reaktionerna från politiskt håll är till stor del positiva, men det finns alltså också många andra som är tveksamma.

- Ja, både skeptisk och ganska kritisk också. Jag tycker att det är mycket teorier i det här som inte stämmer med verkligheten sedan, säger Per Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten.

Någon exakt regionindelning pekas inte ut, men Ansvarskommittén utgår från ett universitetssjukhus i varje region, samtidigt som man betonar någon form av gemensam tillhörighet i den tänkta regionen.

”Region i Skåne bara positivt”
Utredningen har sneglat en hel del på Skåne, som blev region redan för tio år sen, och regionrådet där, Marita Sander-Schale, välkomnar förslaget. För Skåne har regionbildandet bara varit bra, menar hon.

- Förr hade vi ju tre sjukvårdshuvudmän, 33 kommuner och ett antal kommunförbund som slogs mot varandra för att få saker och ting till just sin plats. Det har vi inte längre, och det har ju gjort att Skåne har kunnat tala med en röst, säger Marita Sander-Schale, regionråd i Skåne.

Daniel Rundqvist i samarbete med SR Kristianstad, SR Norrbotten och SR Östergötland
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista