Aktievinst ska kunna ges till välgörenhet

Nu ska alla privatpersoner som äger aktier kunna ge sin aktieutdelning till en välgörenhetsorganisation. Alltså den del av vinsten som företagen delar ut till sina aktieägare en gång om året. Efter en dom i regeringsrätten ska aktieutdelningen kunna skänkas direkt till välgörenhet.

– Vi ser det här som dels en helt ny intäktsmöjlighet för de ideella organisationerna men tror samtidigt att det kan ge en hel del pengar för att utdelningen hamnar hos en ideell organisation som i sig är skattebefriad. Det här är väldigt förmånligt både för aktieägaren, givaren, och den mottagande organisationen, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för FRII, insamlingsorganisationernas branschförening. 

På Röda Korset hoppas man att det ska bli enkelt för kunderna att skänka sina pengar. Men även mindre organisationer som Mentor tror att det finns en stor potential med det här sättet att ge bort sina pengar.

”Vi har stora förhoppningar”
– Det är väldigt nytt för alla och jag tror att alla inom branschen har ganska stora förhoppningar. Men eftersom det dessutom är en ny målgrupp för oss så har vi inte satt ner det här i några siffror ännu. Men vi hoppas att det ska kunna vara ett intressant sätt att bidra till oss på, säger Susanne Lehtinen som är ansvarig för företagssamarbete på Mentor.

Om man vill ge bort sin aktieutdelning kontaktar man sin bank eller mäklare för att få hjälp med det praktiska. För att slippa skatten måste man se till att donera pengarna innan bolagsstämman har tagit beslut om årets utdelning.

Vill utmana företagen
Erik Zachrison på FRII, insamlingsorganisationernas branschförening, hoppas nu att företagen ska se till att aktieägarna blir informerade om möjligheten att skänka sina pengar till välgörenhet.

– Jag skulle vilja utmana företagen och bankerna, som talar mycket om företagens sociala ansvar. Här har vi ett tydligt fall där företagen kan hjälpa till i sin vanliga verksamhet och berätta att det finns ett ideellt alternativ, att skänka sin aktieutdelning till de goda ändamålen.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista