Riktiga banker öppnar kontor i dataspel

Nu ger sig bankerna in i dataspelens värld. I spelet Entropia Universe kommer spelarna snart att kunna låna riktiga pengar från en riktig bank för att betala med i spelet. Swedbank är en av bankerna som funderar på att ge sig in på denna nya marknad.

– Vi är intresserade. På samma sätt som om det skulle byggas en ny stad i den fysiska världen blir vi intresserade av att vara där, säger Peter Tusher, utvecklingsansvarig på Swedbank.

Inne i dataspelet Entropia Universe rör sig spelarna i en tredimensionell värld där man kan både shoppa och gå på nattklubb. Med hjälp av sina spelkaraktärer kan spelarna umgås med eller köpa och sälja olika spelföremål till varandra.

Investeringar väg till framgång
Det fiktiva samhället i spelet utvecklas hela tiden och spelarna blir fler och fler. Ungefär en halv miljon spelar Entropia Universe och spelarna kommer från hela världen.

Det är Göteborgsföretaget Mind Ark som äger Entropia Universe och det är det spel som kommit längst med att länka samman ekonomin inne i spelet med den verkliga ekonomin. Till exempel kan spelarna få pengar de tjänar i spelet insatta på ett speciellt bankomatkort för sedan kunna ta ut dem i en riktig bankomat.

Efterfrågat bland spelarna
Det är alltså riktiga pengar man spelar med, och för att lättare gå med vinst i spelet krävs att man som spelare investerar, till exempel i olika vapen. Därför ska det nu bli möjligt att låna pengar på bankkontor inne i spelet för såna investeringar.

Idén med banker inne i spelet har funnits länge.

– Det har varit en bit i vårt tänk ända sedan vi körde igång att någon gång ska vi ha även banker i vårt system. Vi har ju affärer och konstgallerier idag, och banker är en naturlig del. Dessutom har användarna frågat efter det, säger Mind Arks vd Jan Welter.

Ser risker med systemet
Mikael Heimdal från Stockholm har spelat Entropia Universe i flera år och spelar upp till femton timmar per vecka. Han tror att det finns ett stort intresse bland spelarna för att låna pengar i de nya bankerna.

– Men samtidigt tror jag att det är en risk om det inte finns någon kontroll på hur man lånar pengarna. Folk kan skuldsätta sig och kanske tänker att det är just i spelvärlden, och inte på att det är kopplat till verkliga livet, säger Mikael Heimdal.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista