Iraks minoriteter tvingas fly sitt land

Folkgrupper som har funnits i Irak i ett par tusen år, bland annat de kristna irakierna, hotas nu av utplåning. Mitt i det utbredda våldet är det landets minoriteter som har råkat värst ut och hälften har flytt Irak, enligt en larmrapport från den Londonbaserade människorättsorganisationen Minority Rights Group International.

De kristna irakierna, som har bott i landet i 2 000 år, överlevde såväl den muslimska invasionen på 600-talet som mongolernas framfart på 1200-talet och var i stort sett tolererade under Saddam Husseins välde.

Nu förknippas de, på grund av sin religion, med ockupationsmakten USA och ser sina kyrkor raseras och sina trosfränder mördas.

Mandéer kidnappas
Bland andra utsatta minoriteter finns mandéerna, som har praktiserat sin speciella religion i årtusenden i det som i dag är Irak. Eftersom de mandeiska männen av tradition är guldsmeder är de särskilt attraktiva byten för kidnappare.

Sedan invasionen 2003 har antalet mandéer i Irak minskat från 30 000 till omkring 10 000, och de flesta som har flytt Irak finns i slummen i Syriens huvudstad Damaskus.

Många mandéer finns också i Sverige, som har Europas största mandeiska församling. Men i Irak betyder deras försvinnande att en uråldrig kultur utraderas.

Muslimska kurder förföljs dubbelt
En annan grupp som nu flyr landet är yiazidierna, vars religion som antas vara fyratusen år gammal. Och de shiamuslimska kurderna, som förföljdes redan av den gamla regimen, de drivs nu på flykten av shiiterna för att de är kurder och av sunniterna för att de är shiiter.

Av de två miljoner irakier som har flytt landet under de senaste åren tillhör nästan en tredjedel Iraks minoriteter, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR och tiden då de utgjorde en berikande tiondel av den irakiska befolkningen är förbi.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista