Telefonförsäljare blir skyldiga pengar

Trots att telemarketingbolag ofta lockar med lättförtjänta pengar är det många anställda som inte tjänar några pengar alls. Men det finns också de som till och med blir skyldiga pengar när de jobbar. (P3 Nyheter)

Vissa arbetsgivare drar av säljarnas jobbutgifter, som telefonräkningen, på lönen, berättar Anna Mosveen som är rådgivare på HTF Direkt.

– Då kan det vara så att vår medlem blir skyldig pengar istället för att tjäna lön för att telefonräkningen blir så hög då man ringer kanske mobiltelefonsamtal och vanliga samtal. I slutändan blir man skyldig för att man har jobbat, säger hon.

HTF Direkt är en rådgivningscentral dit HTF-medlemmar från hela landet kan ringa för att få tips och hjälp.

Vanligt med avdrag på lönen
Anna Mosveen säger att det på senaste tiden har blivit vanligt att telefonförsäljare har fått avdrag på lönen. Förutom telefonräkningar handlar det om returfrakter. Om en kund ångrar sig och vill skicka tillbaka en vara så får telefonförsäljaren själv betala för det.

– Och månaden efter så gör arbetsgivaren ett avdrag för att den här frakten ska betalas, och det är ju inte korrekt. Det är tråkigt när arbetsgivaren tar sig friheten att göra det, säger Anna Mosveen.

Det är olagligt för företag att dra av sådana här kostnader på lönen om inte den anställde har sagt ja till det. Men många arbetsgivare skriver in det finstilt i anställningskontraktet, och är man inte med i facket kan det vara svårt att komma ur en situation där man har blivit skyldig pengar.

Drar sig för att söka hjälp
– Så det är viktigt att vara uppmärksam på vad som står i anställningsavtalet innan man skriver på det, säger Anna Mosveen.

Men även de som är medlemmar i facket drar sig i många fall för att söka hjälp.

– Det kan vara ärenden där de skäms, där de ringer oss mycket senare efteråt. De ringer inte direkt, utan de har pratat med kompisar och föräldrar som säger att du måste ringa facket. De mår inte bra av att ha blivit lurade, säger Anna Mosveen, rådgivare på HTF Direkt.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista