Moderat valanalys varnar för nästa val

Längtan efter maktskifte, en ny fräsch partiledare i form av Fredrik Reinfeldt och bildandet av den borgerliga alliansen. Det är några av orsakerna till att moderaterna vann valet, enligt partiets eftervalsanalys som Ekot läst. Ett problem inför valet 2010 är att partiet knappast kan dra nytta av samma fördelar då.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är ändå optimist och tror att moderaterna kan fortsätta vara nya och intressanta.

– Jag tror absolut man ska vara ödmjuk inför framtiden och att varje val måste vinnas i den tid som då råder. 2010 kommer att vara annorlunda än 2006, vi kommer att ha en annan socialdemokratisk ledare och Sverige kommer att se annorlunda ut, säger han.

– Vår utgångspunkt är att då kunna visa väljarna att vi är ett parti som fortsatt förändrats, att vi är ett parti som trots att vi suttit i regering i fyra år har en väldigt tydlig framåt agenda på hur vi vill förbättra Sverige.

Många orsaker till valresultatet
Valanalysen pekar på flera orsaker till att moderaterna vann valet. Förnyelsen av moderaterna ändrade bilden av partiet och en eftertänksam Fredrik Reinfeldt personifierade det.

Partiet lyckades också placera jobben och utanförskapet i centrum av debatten och allians för Sverige ökade tron på att de borgerliga partierna faktiskt skulle kunna regera ihop.

Men gruppen bakom analysen hissar varningsflagg inför valet 2010. Moderaterna kan inte räkna med att lika många faktorer talar för partiet då.

Många ville ha regeringsskifte
2006 ställdes en ny Reinfeldt som lockade väljare mot en trött Persson som inte lockade. Många röstade på moderaterna för att de ville ha maktskifte och 2010 kommer moderaterna själva ha makten.

Den ökade trovärdighet som den borgerliga alliansen gav kan inte ha samma effekt om fyra år. Moderaterna själva kommer inte få samma uppmärksamhet för att det kallar sig de ”nya moderaterna” och ändrar sin politik.

Lösningen är ändå enligt Per Schlingmann att partiet ska fortsätta att ändra sin politik i takt med utvecklingen och bli mer kritiskt mot problem i samhället, även då moderaterna själva har makten.

– Det ställer väldigt höga krav på oss. Att aldrig släppa hur samhället ser ut, att aldrig släppa hur människor har det.

Innebär det att du som partisekreterare måste gå ut och vara mer tuff mot vad regeringen gör, till exempel?

– Så kan det vara, men jag skulle vilja säga att även statsråd har ett ansvar att se till hur samhällsproblemen ser ut. Är man ansvarig för ett område så ska man också se, beskriva, resa, möta verkligheten som den är.

Svårt locka kvinnor
Valanalysen visar också att partiet ökad sitt stöd mest inom redan starka moderatgrupper, exempelvis kring Stockholm, och att partiet har svårt att locka kvinnliga väljare. Det måste ändras enligt Schlingmann.

– Jag tror att det var många kvinnor som ifrågasatta om vi verkligen menade allvar med att utveckla skolan, vården och att ge dem mer inflytande. Vi ska bli mycket mer synliga i de frågorna.

– Men kanske också att adressera många frågor som kvinnor tycker är viktiga på ett helt annat sätt. Det kan röra sig om kultur, om utvecklingsfrågor, frågor som ibland kanske är lite mindre materiella till sin karaktär, säger Per Schlingmann.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista