Lågt födelsetal oroar EU

Den 25 mars fyller EU 50 år. Det kommer att firas med stora festligheter och en deklaration om vilka mål EU-samarbetet ska ha inför framtiden. En fråga som kastar en skugga över firandet är oron för de låga födelsetalen i EU.

Det dör nu fler människor än det föds nya i alla EU-länder och EU:s ledning försöker förmå medlemsländerna att hitta lösningar.

EU-kommissionen har gång på gång uppmanat EU:s medlemsländer att ta itu med de demografiska problemen.

Hur ska maskineriet hållas igång när det föds allt färre barn och medelåldern blir allt högre? Detta är nationella frågor som sköts av EU-ländernas regeringar men de flesta sticker huvudet i sanden.

Impopulära reformer
De reformer som krävs är långsiktiga och impopulära bland väljarna. Men det börjar bli bråttom. För att EU:s befolkning inte ska minska måste det födas 2,1 barn per kvinna. Men genomsnittet är nu så lågt som 1,47 barn. Sämst går födandet i EU:s nya medlemsländer.

I Slovakien, Lettland och Slovenien föds bara lite drygt 1,2 barn per kvinna och det ser nästan lika dystert ut i åtskilliga andra länder både bland de nya och gamla medlemsländerna.

Bäst är fransmännen som nu har det högsta födelsetalet i Europa.

Generös familjepolitik
I Frankrike säger man att framgången beror på en generös familjepolitik.

I Polen, Slovakien och Slovenien försöker konservativa krafter med den katolska kyrkan i ryggen att begränsa abortlagarna. Allt fler EU-länder inför betald föräldraledighet och några länder ger mödrar som föder mer än ett barn en ekonomisk belönig.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista