Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omdiskuterad moderat in i fullmäktige

Publicerat fredag 20 september 2002 kl 16.49
Den omdiskuterade moderate politikern Christer Ewe i Kristianstad, en av dem som gjorde främlingsfientliga uttalanden i dold kamera i tv-programmet Uppdrag Granskning, får en plats i kommunfullmäktige. Ewe fick flest kryss bland moderaterna i hemkommunen, visar sammanräkningen av personvalskryssen som nu är klar.
Christer Ewe har hotats av uteslutning ur partiet men hade på fredagen inga planer på att avsäga sig sina uppdrag. – Jag har ju känt ett starkt stöd de sista tre dagarna före valet, när det från partiledningen restes krav på min avgång, de uppmuntrade mig, säger Ewe. Totalt fick Christer Ewe 883 kryss, vilket är 200 fler än vad utmanaren Jörn Holmgren fick. Inför dold kamera sade Ewe bland annat i tv-programmet Uppdrag Granskning för drygt en vecka sedan att ”muslimer är bra på att föda barn och utnyttja systemet”. Upprepat krav på Ewes avgång Trots hård kritik inom partiet och en direkt uppmaning från moderaternas partiledare Bo Lundgren att avgå väljer Christer Ewe att sitta kvar, men säger att han inte kommer att kandidera som som moderaternas gruppledare i nya fullmäktige. På fredagen återupprepade moderaternas partiledare Bo Lundgren sitt krav på att Ewe frivilligt lämnar sina uppdrag, och säger att de olika uppgifterna nu om främlingsfientliga personer inom partiet inte säger något om moderaterna som helhet. – Nej, det gör det inte alls. Det finns uppenbarligen personer som har, i sig, uppfattningar som kanske också andra människor har som är oerhört människoovärdiga egentligen. En del har säkert blivit provocerade till uttalanden. Det försvarar inte vad man säger utan man får stå för vad man faktiskt gör, vad man säger, vad man är, men detta är någonting som vi måste ta itu med på skarpen. Vi måste se till att vi har ett ledarskap runt om i landet som vet exakt vad det är för människor som kandiderar för oss, säger Bo Lundgren. På måndag inleder den moderata förbundsstyrelsen i norra och östra Skåne sina diskussioner angående en begäran om att utesluta Christer Ewe ur partiet. Medlemskap prövas Imorgon, lördag, kommer moderata förbundsstyrelsen i Västmanland att inleda diskussioner om ett annat uteslutningsärende. Moderata ungdomsförbundet, Muf, i Västmanland kräver att moderaten Eva Bergqvist i Hallstahammar ska uteslutas. Bergqvist är bland annat redaktör för en tidning som öppet stöttat Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet. I kommunalvalet fick hon så många kryss att hon flyttades fram från 19:e till första plats på moderaternas lista. På fredagen beslutade moderaten Dag Larsson i Arboga, som liksom Christer Ewe gjorde främlingsfientliga uttalanden i Uppdrag Granskning, att trots många personvalskryss lämna alla sina politiska uppdrag.
Ekots Maria Gustafsson och Johan Wangström och Jonas Bengtsson, SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".