Flyktingars hus guld värda i Abchazien

Priserna på fastigheter i utbrytardelrepubliken Abchazien har mer än femfaldigats på kort tid, som en sidoeffekt av de höga priserna i närbelägna ryska Sotji. I Abchazien säljs också hus som tillhört georgiska flyktingar i strid med internationell rätt.

Den abchaziska delen av Svarta havskusten var turisternas favoritresemål under Sovjettiden. Idag fortsätter ryssarna komma trots att hotellen är slitna och att spåren efter kriget för 15 år sedan är tydliga. Det är billigare än den ryska kustdelen kring Sotji och med Georgien på andra sidan har Ryssland ingen förbindelse alls längre.

Samtidigt kommer fastighetsklipparna som försöker slå mynt av delrepublikens oklara status. I Sotji kostar nya lägenheter motsvarande 15 000 kronor per kvadratmeter.

Billigare i Suchumi
I Suchumi, 17 mil bort, är det mycket billigare, men priserna stiger nu snabbt. De har femfaldigats det senaste året.

Skolflickorna Vika och Mira är optimistiska över framtiden.

– Det har börjat bygga nytt här och reparera husen, ordna restauranger och hotell, säger Vika Kaslapova, som tycker att det är bra.

Tolvåringarna är för unga för att minnas kriget, men har hört om det i skolan. De har präglats av sin lärares syn på det hela, och värderar självständighet högst, framför att tillhöra Ryssland.

– Ryssland är bättre, men vi vet ingenting om Georgien, vi har bara hört om dem, men vet inte så mycket, säger flickorna besvärat.

Nytt intill gammalt
I Suchumi syns kontrasten tydligt. Här står ett utbombat hotell intill ett vitt, nyrappat och restaurerat. Var pengarna kommer från är klart för alla: det är ryska spekulanter som köper allt de kan. De köper också hus som tillhört flyktingar. Det strider både mot FN:s regler och mot Abchaziens egna regler, som säger att hus längs strandlinjen och hus som övergetts bara kan köpas av personer med abchaziska pass.

Men pass går att köpa för 2 000 dollar, så de som köper ser ändå en vinst. De räknar inte med att flyktingarna kommer tillbaka.

Maria Persson Löfgren, Suchumi
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista