Stöd till telekom vållar politisk strid

Frågan om krisen för telekombranschen har nu kommit upp på politisk nivå. Alltfler ministrar dras in, liksom EU-kommissionen. I Tyskland har förbundskansler Gerhard Schröder lovat konkurshotade Mobil Com hjälp av tyska staten, vilket många ser som ett sätt att vinna över väljare inför söndagens val. Men Schröders löften har väckt en annan mäktig kraft, nämligen EU-kommissionen.
Den avdelning som sysslar med konkurrensfrågor har skickat ett brev till Tyskland och begärt mer information. För det kan mycket väl visa sig att de tyska löftena om pengar står i strid med unionens stränga regler som förbjuder en rad olika statliga stöd som snedvrider konkurrensen. Men den tyska generositeten har vållat reaktioner på fler håll, bland annat i Finland. Soneras styrelseordförande Tapio Hintikka säger att om Mobil Com får pengar så ska också andra, bland annat just Sonera, som också bjudit på 3 G-licenser i Tyskland få samma hjälp. Han fick senare eldunderstöd av sin kommunikationsminister Kimmo Sasi. Det är bäddat för politiska strider i spåren på 3 G-fiaskot. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".