"Viktigt att Sverige samarbetar med USA"

Sex statliga myndigheter är inblandade i förhandlingar som Sverige för med det amerikanska säkerhetsdepartementet om terror- och säkerhetsforskning. Forskningschefen på Krisberedskapsmyndigheten säger att förhandlingarna är mycket viktiga för den svenska forskningen.

– Avtalet öppnar inte för något operativt samarbete mellan myndigheter, men det öppnar för forskningssamarbete, teknikutvecklingssamarbete för att lägga en grund till bättre lösningar för att möta gemensamma hot och risker, säger Bengt Sundelius, professor och forskningschef vid Krisberedskapsmyndigheten.

Förutom Krisberedskapsmyndigheten och Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, så är också Verket för innovationsservice, Vinnova, Vetenskapsrådet, Smittskyddsinstitutet och Kustbevakningen inblandade i förhandlingarna.

Ska stärka krisberedningen
Avtalet med USA handlar, enligt Bengt Sundelius om mycket konkret säkerhetsforskning, som ska hjälpa ett samhälle under en krissituation.

– Det kan handla om censorer till exempel. Det handlar om känselspröt som är bra på plocka upp anthrax till exempel, så man förstår vad breven innehåller.

– Det handlar om informationsförmedling. I en krissituation är det väldigt viktigt att kunna förmedla information och få en gemensam lägesbild.

– Många av de erfarenheter vi hade här, inte minst i Gudrun och tsunamin, har ju pekat på en massa tekniska svagheter och det vill man nu hitta innovationer för att lösa. 

V vill inte ha samarbete kring terroristbekämpning
Men den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Alice Åström är tveksam till samarbetet och hon vill i en riksdagsfråga till försvarsminister Mikael Odenberg att förhandlingarna med USA avbryts.

– Jag vill ju egentligen att förhandlingarna avbryts, för tittar man på det underlaget som finns redan idag, så ser ju vi att det här handlar om att man ska samarbeta bland annat när det gäller samarbete kring terroristbekämpningen.

– Samtidigt som man säger att ja, man är inte överens med USA om hur terroristlagarna tillämpas eller hur man behandlar terrorister.

– Vi ser ju det att det inte går att plocka russinen ur kakan, utan man måste ta ett tydligt avstånd från helheten i terroristbekämpningen, eftersom den sker utan hänsyn till mänskliga rättigheter och den kritiken har ju Sverige mot USA, säger Alice Åström.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista