Byggnads kan ta konflikt för rätt till avgift

Fackförbundet Byggnads byter nu taktik för att få behålla granskningsarvodena även för oorganiserade byggnadsarbetare.

Ett nytt krav i avtalsrörelsen blir att de ifrågasatta granskningsarvodena betalas av företagen istället för byggnadsarbetarna. Det för att på så sätt komma runt domslutet i Europadomstolen för två veckor sen.

– Vår modell för att lösa problemet som har uppstått är att arbetsgivaren betalade istället, och då sker det inget avdrag på lönerna och då kan arbetsgivaren inte begå något lagbrott heller, säger Gunnar Ericson, som är avtalssekreterare på Byggnads.

Byggnads protesterar
Domen i Europadomstolen underkände Byggnads redovisning för granskningsarvoden för byggnadsarbetare som inte är med i nåt fack. Den visade inte tillräckligt tydligt att pengarna enbart gick till att kontrollera att lönerna är korrekta, som avsikten är.

Sedan domen kom har arbetsgivarna beslutat att sluta slussa vidare granskningsarvoden för oorganiserade byggnadsarbetare. Det eftersom de menar att det är olagligt att fortsätta med det, något som Byggnads protesterat kraftigt mot.

Vill att företagen betalar
Granskningsavgiften är 1,5 procent av lönen för byggnadsarbetare, och det ger Byggnads uppskattningsvis 40 miljoner per år från icke fackligt anslutna.

För att komma runt domslutet och arbetsgivarnas tolkning av det, kräver nu Byggnads som en del i avtalsrörelsen att det istället ska bli företagen som betalar granskningsavgiften, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.

Kan bli förhandlingsfråga
Huvudkravet är att företagen betalar hela den extra granskningsavgiften på 1,5 procent, men enligt Gunnar Ericson kan det också bli en förhandlingsfråga.

Bo Antoni, vd på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, säger att det Byggnads föreslår ju kan vara ett sätt att komma runt domen. Även om han är tveksam till att det är juridiskt korrekt.

Antoni poängterar också att arbetsgivarna helst ser att Byggnads själv löser hela frågan. Dessutom menar han att det måste bli lägre löneökningar, om företagen ska betala granskningsavgifterna.

– Summan av alla kostnader måste plussas ihop, allt från lön, pensionskostnader, ändringar i allmänna bestämmelser, granskningsarvoden. Vad det nu än är. Summan av de här kostnaderna får inte överstiga kostnadsökningarna som är i den internationellt konkurrensutsatta industrin, säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier.

För Byggnads är frågan om granskningsarvoden en väldigt viktig fråga, enligt Gunnar Ericson.

– Det är ett ben i vårt lönesystem och tar man bort ett ben, så faller ju hela systemet och därför är det oerhört viktigt att vi har det här benet kvar.

Det skulle kunna vara en fråga som ni är beredda att gå i konflikt för?

– Ja, det är det, säger Gunnar Ericson, avtalssekreterare på Byggnads.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista