Granskning avslöjade fusk i vårdföretag

Vart femte granskat företag anmäldes för misstänkta skattebrott när Skatteverket gjorde en revision hos 670 privatläkare och sjukgymnaster. Två tredjedelar av de granskade företagen hade betalat in för lite skatt.

Revisionen gjordes bland de företag där risken för fel bedömdes som störst, nämligen de företag som i årsredovisningen till myndigheter har redovisat inkomstuppgifter som skiljer sig från den de har uppgett till Skatteverket.

I granskningen visade det sig att två tredjedelar av de granskade företagen hade betalat in för lite skatt.

– Medvetna fel dominerar. Den bedömningen baserar vi på det att det rör sig om oredovisade intäkter och ofta om privata kostnader som vi tycker är ganska uppenbara, säger Alf Oskarsson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Misstänks för brott
Totalt rör det sig om skattekrav på hela 65,7 miljoner kronor, och i en femtedel av fallen, där felen har bedömts som grova och medvetna, har Skatteverket anmält företaget för misstänkt skattebrott

– Det är naturligtvis allvarligt att felen blir så pass stora att de medför en brottsanmälan. Sedan är det upp till varje domstol att besluta om hur de ser på det, säger Alf Oskarsson.

– Är det så att det finns uppsåt i något fall är det självklart att föreningen inte kan stå bakom något sådant, säger Gunnar Welander, ordförande i Svenska Privatläkarföreningen.

Efterlyser bättre rutiner
Alf Oskarsson på Skatteverket välkomnar hjälp från branschföreningarna för att komma till rätta med problemen.

– Man måste se över sina rutiner i branschen, man måste titta över vilka problem och svårigheter det finns och försöka hitta bättre rutiner för redovisning, bokföring och intäktshantering, säger Alf Oskarsson.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista