Kvinna åtalas för värnpliktsvägran

För första gången ställs en tjej i Sverige inför rätta för att ha vägrat göra lumpen, efter att hon först sagt att hon ville göra värnplikt.

När hon skulle ställa in sig vid Luftvärnsregementet LV6 i Halmstad förra sommaren hade hon ångrat sig och gick därifrån.

Regementet polisanmälde henne och Halmstads tingsrätt ska nu avgöra om hon gjort sig skyldig till brott mot totalförsvarsplikten.

För tjejer är det frivilligt att antagningspröva, alltså det som kallas mönstring för killarna.

Sen får du som tjej välja att tacka ja eller nej. Tackar du ja lyder du under pliktlagen på samma sätt som killarna och kan alltså inte ångra dig. Men det hände alltså i Halmstad förra sommaren.

Hampus Ekström är ordförande för värnpliktsrådet.

– Jag tycker att det ska finnas en dialog mellan då förbandet och den här individen där man utreder vad skälet är till den här förändrade inställningen då till värnplikten, säger han.

I det här fallet fanns det en dialog; hon hade ändrat sig och sa det till befälen på inskrivningsdagen, som hänvisade till pliktlagen efter det lämnade tjejen regementet.

I Norge finns ett annat system där tjejer som skrivs in till att göra lumpen får ett par veckor på sig att testa hur det känns, och sen bestämma sig, och vill de inte fortsätta är det okej att hoppa av.

– Jag vet inte hur det har fungerat för norrmännen, men det är ju absolut intressant för att just locka in fler tjejer inom försvaret.

Tror du att det avskräcker, just den här plikten faller in så for jag har tackat ja till att göra lumpen?

– Jag tror att pliktlagen i sig själv, lagen om totalförsvarsplikt som föreskriver att alla killar i åldern arton ska mönstra. Jag tror att den i sig själv avskräcker tjejer från att söka sig till värnplikten i och med att den är så pass tydligt könsdiskriminerande.

– Vad den egentligen säger är att ”vi tycker att killar blir bättre soldater” och där är ju vi i värnpliktsrådet av en annan mening. Så länge pliktlagen finns kvar så borde den vara könsneutral, säger han.

Nils Eklund (P3 nyheter)
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista