10 000 jobb försvinner på Airbus

Flygplanstillverkaren Airbus planerar att minska personalen med 10 000. Det tillkännagav ledningen på onsdagen och de fackliga reaktionerna var kraftiga.

– Om vi accepterar neddragningar är det slut med Airbus, sa en företrädare för det franska facket CGT

I Tyskland la anställda ned arbetet i tre fabriker i protest och IG Metalla har också hotat med strejker.

Airbus planerar att minska personalen med 10 000 anställda, det är var femte anställd, under en period av tre till fyra år.

Frankrike drabbas hårdast
Frankrike drabbas hårdast med över 4 000 därefter kommer Tyskland, Storbritannien och sist Spanien. Sammanlagt ska bolaget göra sig av med sex av sexton fabriker. 

Sparpaket skulle egentligen ha presenterats förra veckan, men neddragningarna är politiskt mycket känsliga och det som kom fram på onsdagen är en kompromiss.

Airbus är ett sameuropeiskt bolag och politiker på högsta nivå. Förbundskansler Angela Merkel och president Jaques Chirac har varit inblandade i processen för att försvara nationella intressen och tillförsäkra sig framtida produktion och forskning.

I den dragkampen utropade premiärminister Tony Blair en av de brittiska fabrikerna som en vinnare.

Airbus är ett bolag i kris
För två år sedan, var ägarländernas ledare på plats vid premiärvisningen av det nya storflygplanet A380 i Toulouse. Bolaget Airbus beskrevs då som ett exempel på hur framgångsrikt Europa kan bli, bara européer samarbetar över gränserna.

Airbus gick om den amerikanska rivalen Boeing och en ny generation flygplan planerades. Sedan dess har mycket hänt.

Kunder har hoppat av efter förseningar med leveranser, forskningsprojekt har fördyrats, chefer har få avgå efter konflikter mellan tyskar och fransmän och den svaga dollarn har samtidigt gynnat konkurrenten Boeing.

Airbus är ett bolag i kris, men enligt experter är ändå framtidsutsikter goda, under förutsättning att man lyckas rationalisera tillverkningen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista