Kärnkraftsföretagen ska betala för ökad säkerhet

Kärnkraftinspektionen behöver mer pengar för att kontrollera att de svenska kärnkraftverken följer alla säkerhetsregler och det ska kärnkraftindustrin betala genom höjda avgifter. Det sa miljöminister Andreas Carlgren i en Riksdagsdebatt på onsdagen om kärnsäkerhet.

– Säkerheten i framförallt Forsmark, men också i svenska kärnkraftverk i övrigt, måste bli bättre. Då måste också kontrollen, och säkerheten genom kontrollmyndigheternas tillsyn bli starkare, säger Andreas Carlgren.

– Det ska betalas genom höjda avgifter för tillsynen. Kärnkraftsindustrin ska betala för den ökade säkerheten, inte skattebetalarna.

Vill ha mer förebyggande arbete
Efter debatten talade miljöministern, utan att vara särskilt konkret, om att Kärnkraftinspektionen, med mer resurser, skulle kunna göra mer ”förebyggande” arbete.

Hur stor avgiftshöjningen skulle bli eller när den skulle komma, kunde Anders Carlgren inte ge besked om på onsdagen, utan sa att regeringen avvaktar den granskning som IAEA, Internationella Atomenergiorganet, ska göra av de svenska kärnkraftverken.

Mp kritiska
Riksdagsdebatten var begärd av miljöpartiet efter den senaste tidens besked om brister i säkerheten på kärnkraftverken. Miljöpartiets Per Bolund drog slutsatsen:

– Myten om den säkra svenska kärnkraften är död.

Ökad effekt i många verk
Flera svenska kärnkraftverk har tidigare fått tillstånd att höja effekten, att öka produktionen, och säkerheten har då fått komma i andra hand, ansåg miljöpartisten Per Bolund. Hans parti kritiserade den förra regeringen för de besluten. Nu ville han ha besked från den nya:

– Just nu planerar man för storskaliga effektutbyggnader av samtliga svenska reaktorer. Man minskar säkerhetsmarginalerna ytterligare med syfte att öka elproduktionen och vinstnivåerna. Går lönsamhet före säkerhet? Svenska folket har rätt till ett svar, säger Per Bolund.

Miljöminister Andreas Carlgren svarade att säkerhet går före lönsamhet:

– Vi kommer inte ens att pröva en effekthöjning vid Forsmark förrän man har klarat SKI:s säkerhetskrav.

Vill invänta IAEA:s åsikt
Efter debatten sa Carlgren, att det är rätt rimligt att avvakta också IAEA:s bedömning innan regeringen fattar beslut om tillstånd för effekthöjning i Forsmark. Det kan alltså dröja ett par år.

Miljöministern är inte övertygad om att det är effekthöjningar i kärnkraftverken som bidragit till brister i säkerheten. Det är också höjningar som centerpartiet var med på när de beslutades.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista