Småsparare kan förstärka börsnedgången

Stockholmsbörsen har fortsatt nedåt efter det kraftiga raset på tisdagen, mycket på grund av sjunkande aktiekurser i USA. Vid stängningen stod generalindex på minus 1,9 procent. Börsfallet kan eventuell förstärkas om många småsparare nu väljer att plocka ut pengar ur sina fonder.

– En konsekvens av att man har sådana här oroliga dagar med en fallande börs är ju att småsparare kan välja att ta ut sina pengar ur fonder och flytta över till säkrare placeringar. Händer det, oavsett om förvaltare av aktiefonderna gör bedömningen att världsekonomin fortsätter att se gynnsam ut och börsbolagens värderingar kanske är attraktiva, blir man tvungen att sälja om spararna vill ha tillbaka sina pengar. Det gör att vi kan få en effekt som kan bli lite mer långlivad än bara en handelsdag eller två, säger Johan Trocmé på banken Nordea.

Så det kommer att märkas de närmaste dagarna hur småspararna reagerar på den börsnedgång som har varit?

– Absolut.

Oroliga småsparare kan alltså förstärka börsnedgången de närmaste dagarna genom att plocka ut pengar ur aktiefonder. På Nordea drar man paralleller till vad som hände under våren i fjol då börsen sjönk med omkring 18 procent, delvis på grund av att omkring 80 miljarder kronor enligt Nordeas beräkningar plockades ur aktiefonder och sattes in kanske på lönekonton eller i räntepapper.

Från att ha sjunkit med drygt 2,5 procent timmarna efter att handeln inleddes i morse så hämtade Stockholmsbörsens generalindex in en del under dagen.

”Naturlig reaktion”
Flera experter, bland andra Handelsbankens chefekonom talade också om att den starka konjunkturen och de svenska storbolagens vinster och optimistiska framtidsprognoser talar emot att ett större ras är att vänta den närmaste tiden på Stockholmsbörsen.

Det som nu skett snarare är en naturlig reaktion på en längre tids börsuppgång, säger Johan Trocmé på Nordea.

– Det är rent psykologiskt självklart alltid så att såväl småsparare som professionella investerare är mer benägna att bli försiktigare och försöka låsa in vinster om man har haft en väldigt lång börsuppgång och man kan göra så på gynnsamma nivåer, säger han.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista