Utredare föreslår kortare kö för aborter

Väntetiderna för att få en abort är för långa. Det menar Socialstyrelsen som kartlagt abortvården i landet. Abortverksamheten ska räknas som akutsjukvård och därför måste köerna kortas tycker utredarna.

En kvinna som har bestämt sig för att göra abort vill inte vänta särskilt många dagar. Det säger Lena Marions som är överläkare på Kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna:

– Ja, oftast blir ju de kvinnorna ganska förtvivlade över att det tar för lång tid. Det beror ju på hur lång tid väntetiden har varit hemma, och det kan ju vi inte säga någonting om överhuvudtaget.

– En del kanske bara vill ha en rådgivning och då kan det vara okej att vänta i tio dagar. Andra har ju bestämt sig. En majoritet har bestämt sig, skulle jag vilja säga, när de ringer och de vill inte vänta mer än ett par dagar, högst.

Tre veckor vanlig väntetid
Socialstyrelsens kartläggning av alla mottagningar i landet som utför aborter visar att en kvinna som får en kirurgisk abort, en så kallad skrapning, kan få vänta som mest i nästan tre veckor innan aborten är utförd.

När det gäller medicinska aborter, där kvinnan får hormontabletter som ska avsluta graviditeten, är väntetiderna något kortare, som mest handlar det om tio dagars väntetid.

Snabbast att få medicinsk abort
Det är vid medicinsk abort som avslutas med medicinering i hemmet där väntetiden är som kortast. Men alla landsting erbjuder inte den formen av medicinsk abort. Sex av 21 landsting erbjuder bara medicinsk abort som avslutas på sjukhuset.

Socialstyrelsen menar att alla landsting ska kunna erbjuda den form av abort som har kortast väntetid.

Enligt de tillfrågade mottagningarna som utför aborter finns flera orsaker till de långa väntetiderna, men många uppger att det är för dålig operationskapacitet och personalbrist som är de huvudsakliga skälen till väntetiderna.

Läkare föreslår central bokning
Lena Marions har egna förhoppningar på förändring efter Socialstyrelsens rapport.

– Jag skulle föreslå att man har en central bokningsenhet dit kvinnor som önskar abort kan ringa. Och sedan kan man se när den närmaste och tidigaste tiden finns för just den här kvinnan som ringer, kanske oavsett var hon är bosatt.

– Hon kanske får resa lite grann, men hon får aborten utförd inom en rimlig tid.

Orkar man det?

– En del orkar det säkert. Men det är många som ger upp och som blir irriterade, det kan jag förstå. Det är hopplöst ibland att sitta i olika telefonköer till vårdgivare, det är faktiskt ganska ansträngande, säger Lena Marions.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista