Röda Korset kritiserar domstolsbeslut

Migrationsöverdomstolens vägledande dom tidigare i veckan, där det slås fast att det inte råder någon intern väpnad konflikt i Irak, får hård kritik av Röda korset. Domen innebär att en irakisk man nu kommer att avvisas ifrån Sverige.

Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren är mycket kritisk till domen och har på onsdagen fört diskussioner med Iraks utrikesminister, som är på Sverigebesök, om säkerhetsläget i Irak.

– Jag tog upp med honom hur han ser på situationen i Irak och han beskriver ett land med ett mycket svårt säkerhetsläge. Mycket av våldet centrerat till Bagdad, men där våldet är så oförutsägbart så att du måste tala om ett land i en väpnad konflikt.

– Utifrån det så anser vi i Röda Korset att de rättsliga kriterierna inom folkrätten är uppfyllda och söker man asyl här, kommande från Irak, så har man rätt att bli bedömd på rätt grund, det vill säga skydd vid väpnad konflikt, säger Christer Zettergren.

Kommer ifrån norra Irak
Mannen det handlar om får alltså inte stanna i Sverige utan ska åka tillbaka till Irak. Han kommer från ett område som gränsar till de tre, förhållandevis lugnare tre, norra kurdiska länen.

Nu får han alltså åka tillbaka eftersom den vägledande domen inte kan överklagas.

Domstolen: terrorism men inte inbördeskrig
Cecilia Gylling Lindkvist är kammarrättsråd i Migrationsöverdomstolen och hon förklarar hur rätten resonerar kring sin skrivning i domen om att det inte råder någon väpnad konflikt i Irak just nu.

– Migrationsöverdomstolen har funnit att det inte är någon väpnad konflikt. Man kan inte säga att det pågår inbördeskrig, men det är naturligtvis mycket allvarliga terroraktioner.

– Nu har ju vi gått väldigt mycket på vad framförallt UNHCR säger i sina rapporter och UNHCR säger att det är möjligt att verkställa avvisningsbeslut med tvång till norra Irak. Och den här personen kommer ifrån norra Irak, säger Cecilia Gylling Lindkvist.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista