Industrifacken tillbakavisar arbetsgivarnas lönebud

Avtalsförhandlingarna inom industrin fortsätter. Onsdagen är den sista dagen som parterna kan komma överens på egen hand innan den opartiska ordföranden, en slags medlare, kallas in.

Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, menar att det är i lönefrågan som man är längst ifrån varandra.

– Det är en lång rad tekniska frågor i avtalskonstruktionen. Där tycker jag vi ligger väl framme. Det som är stötestenar är de klassiska frågorna, hur mycket får det kosta, säger Karl-Olof Stenqvist.

För lågt bud
Teknikföretagen har erbjudit totalt sex procent på tre år i löneökning, någo som facken menade var för lågt, men ändå betecknade som ett seriöst utgångsbud.

Facken inom industrin kräver 3,9 procent i ett ettårigt avtal, och dessutom en speciell låglönesatsning.

Mari-Ann Krantz, ordförande i SIF, säger också att det är en bit kvar till en överenskommelse om lönerna.

– Vi är inte framme vid ett avtal, vi är inte överens. Arbetsgivarna måste inse att SIF:s medlemmar, som arbetat ihop rekordvinsterna i industrin, måste få sin rättmätiga del av kakan. Där är vi inte än, och därför har vi inte heller något påskrivet avtal, säger Mari-Ann Krantz.

Hur lång ifrån varandra är ni?

– Jag vill inte kommentera hur långt ifrån varandra vi är.

Idag, onsdag, är alltså sista dagen som parterna kan bli klara på egen hand, sen kallas de opartiska ordförandena, ett slags medlare, in i förhandlingarna. 

Det behöver inte vara så dramatiskt som det kan låta, hittills har de två parterna aldrig kommit överens innan de opartiska ordförandena kallats in.

Mindre troligt med avtal på onsdagen
Ingen av parterna utesluter däremot möjligheterna att komma fram till ett avtal på onsdagen, även om de flesta ekot pratar med anser det mindre troligt.

– Vi är inte framme vid något avtal, men det är fortfarande några timmar kvar till midnatt, säger SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista