Företagarna övergav moderaterna i valet

Moderaternas tillbakagång i valet blir särskilt tydlig när man bryter ner medborgarnas partisympatier i yrkeskatogorier. Enligt den vallokalsundersökning som gjordes, fick moderaterna endast 25 procent av företagarnas röster.
Jan Theorell, statsvetare vid Uppsala Universitet, säger att det är en rekordlåg siffra. – Ja, vad som är särskilt slående när det gäller företagarnas beteende i årets val är att de överger moderaterna, säger han. Det är nästan fråga om en halvering av moderaternas röststöd bland företagarna jämfört med valet 1998. Hur kan man förklara denna fanflykt från moderaterna? – Uppenbarligen har både centern och folkpartiet varit skickligare på att profilera sin politik just genemot denna grupp. Moderaterna har ju, som vi vet, gjort ett katastrofval inte bara här utan i alla möjliga kategorier och grupper, säger Jan Theorell. Det finns en stark kritik mot näringslivet från borgerligt håll. Det är särskilt två uttalanden som lockat fram ilskan. Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll sa veckorna före valet i olika intervjuer, att näringslivet inte söker konfrontation med socialdemokraterna utan helst håller låg profil och gör upp i slutna rum. Veckan före valet gjorde även Föreningssparbankens ordförande Göran Collert ett TV-uttalande om att det borgerliga blocket inte skulle kunna klara av att lösa de problem som Sverige har. Ordföranden i riksdagens näringsutskott, moderaten Per Westerberg uttalar på fredagen i en intervju sin stora besvikelse över att företagen övergav de borgerliga partierna. – Det kan man väl naturligtvis säga. Men det är en sak mellan partierna och medlemmarna i första hand, men visst har företagen väl varit väldigt tysta, säger Per Westerberg. Ska man nyansera det hela tycks det emellertid som om företagarna övergav moderaterna: – Ja, det är precis den tolkning man får göra av det här materialet, säger Jan Theorell. Kan man historiskt hitta någon motsvarighet överhuvud taget? – Nej inte som jag känner till, svarar Jan Theorell, statsvetare vid Uppsala universitet.
Tommy Fredriksson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".