Ställningskrig om regeringsmakten

Samtalen och förhandlingarna om en ny regering pågår, men än så länge har inga avgörande steg tagits. De inblandade partierna står fast vid sina positioner.
Socialdemokraternas partiledare Göran Persson slog på fredagen åter fast att det inte kan bli frågan om några ministerposter. Ett budskap Persson kryddade med att han inte utesluter något för framtiden: – Jag tror att miljöpartiet kommer att bli ett regeringsparti - så småningom, säger han. Varför skulle det inte kunna inträffa? Det vore ju bisarrt att påstå något annat. Men under denna mandatperiod tror jag inte på det. S vill inte ändra samarbetet Statsminister Göran Persson vill mycket tydligt ha samma slags samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet som under den senaste mandatperioden. Vänsterpartiet har på fredagen haft ett partistyrelsemöte och partiledaren Gudrun Schyman talar inte om ministerposter utan om att politiken måste stämma överens. – Vi vill gå igenom samtliga politikområden och diskutera hur en vänsterpolitik ser ut på dessa områden, säger hon. När vi kommer framåt i de diskussionerna är det naturligt att vi börjar tala om formerna. Försöker ni i dessa politiksamtal få in sådant som ni inte har samarbetat om tidigare, till exempel EU och utrikespolitiken? – Vår utgångspunkt är att varje politikområde ska diskuteras, säger vänsterledaren. Men är det också er utgångspunkt att det ska bli samarbete inom varje politikområde? – Ja, vi sätter oss med den förutsättningen, säger Gudrun Schyman. Miljöpartiet har en nyckelroll Nyckelrollen har miljöpartiet, som fortfarande kräver ministerposter, och dessutom har förhandlingskontakter med både socialdemokraterna och folkpartiet. Ett heldagsmöte med partistyrelsen på söndag kan bli helt avgörande för miljöpartiets fortsatta taktik i regeringsförhandlingarna, berättar partisekreteraren Håkan Wåhlstedt. – Ja, upplägget får partistyrelsen ta ställning till på söndag. Vi arbetar nu stenhårt med att få fram ett utkast till en överenskommelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet, som vi vill kunna presentera för partistyrelsen. – Sedan får den ta ställning till om det är värt att jobba vidare på den i nästa vecka eller om man ska ha dörren öppen även gentemot mittenpartierna, säger Håkan Wåhlstedt.
Herman Melzer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".