M utvärderar bakåt och framåt

Moderaternas partistyrelse beslutade på fredagen att tillsätta två olika arbetsgrupper - en för att analysera valet och en för att diskutera framtiden. Ingen person ifrågasattes på mötet enligt partiledaren Bo Lundgren, inte heller han själv.
– Jag har sagt till valberedningen och till partiet att jag tar ansvar för den här valförlusten, det är mitt övergripande ansvar. Sedan får ju partistämman avgöra vad de tycker, men jag ser ju ett partiordförandeskap som något som är mer långsiktigt, och därför så har jag sagt till valberedningen idag att om jag blir nominerad så accepterar jag nomineringen, säger Bo Lundgren. Är du orolig för att det nu ska starta en rörelse runt om i landet för att få bort dig? – Det får det ju göra i sådana fall. Det viktiga för mig är ju att det finns ett starkt moderat parti. Men så viktigt är det alltså att det leds av honom att Bo Lundgren stannar, trots att det finns krav på det motsatta. Besvikelse och frustration, men god stämning var det på mötet på fredagen, om man får tro Bo Lundgren som anlände sent till ett mycket stort antal representanter för pressen, och urdruckna kaffekoppar. Mötet med partiets styrelse drog ut på tiden, ungefär en och en halv timme, men det var inga större nyheter: En bakåt, en framåt Man har beslutat att extrastämman ska hållas, den 8 november kallar man moderater som då får yttra sig över hur styrelsen ska se ut. Lundgren hoppas alltså på nytt förtroende, och inga andra ifrågasattes på fredagen heller, sade han. Två arbetsgrupper blev resultatet - en som blickar bakåt och en framåt.
Johan Wangström

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".