Tandforskare varnar för munbakterier

Tandlossning, det vill säga inflammation kring tänderna, kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som i värsta fall kan leda till döden. Forskningen lutar nu allt mer åt att munbakterier kan gå vidare genom blodet eller andningsvägarna och utlösa såväl lungsjukdomar hos äldre som för tidig födsel, säger professor Jan Lindhe vid Göteborgs universitet.
– Det finns alltså en lång serie undersökningar som under de senaste åren har belyst sambandet mellan infektioner i munhålan och komplikationer i kroppens så att säga allmänna system, säger Jan Lindhe. Jan Lindhe, som är en av världens ledande forskare kring tandlossning anser att de senate rönen ger ökat stöd åt de teorier man haft i flera år, att inflammationera i munnen kan vara inkörsport även till andra sjukdomar. Tydligast hos äldre Tydligast är det hos äldre som inte klarar av sin munhygien längre. Nya studier visar att de drabbas oftare av feber och luftvägsinfektioner än de som fått hjälp att sköta sina tänder. Orsaken tror man är att bakterierna följer med in i andningsvägarna och inte stöts bort av de försvagade lungorna, men bakterierna kan också tas upp av blodet och studierna tyder också på ett samband mellan tandlossning och de komplikationer som drabbar diabetiker. Samma sak verkar gälla kvinnor som föder barn för tidigt. – Unga kvinnor som har grava tandlossningssjukdomar har en viss tendens att för tidigt föda sina barn, och man kan då konstatera att om man går in och behandlar den gravida kvinnan för sin grava tandlossningssjukdom tidigt i graviditeten så inträffar inte denna för tidiga födsel, säger Jan Lindhe. Vill se bättre insatser Lindhe har nyligen varit med och sammanställt den forskning som finns på området, och även om det behövs fler studier blir han nu allt mer övertygad om att tandlossning, som i olika former finns hos kanske fyra av tio svenskar, verkligen är en orsak också till andra sjukdomar. Han vill nu se bättre insatser från vårdens sida. – Munhålan är definitivt en del utav kroppen. Det är alltså den första inkörsporten för bakterier, största inkörsporten för bakterier som vi har.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".