Ultimatum från Nordirlands unionister

Nordirlands ledande protestantiska parti hotade på lördagen att lämna provinsregeringen. Där regerar partiet tillsammans med det katolska Sinn Fein. Hotet, med en tidsfrist på tre månader, är ett uttryck för ett starkt missnöje och hårdnande attityder bland provinsens protestanter.
”Vi menar det verkligen”, sade Nordirlands försteminister och ledare för provinsregeringen David Trimble efter det möte hans unionistparti höll på lördagen: om tre månader, den 18 januari, kommer partiets ministrar att avgå ur provinsregeringen om inte det katolska Sinn Fein dessförinnan som det hette ”visat att det lever upp till det fyra år gamla fredsavtalet”. Genom detta ultimatum gav Trimble efter för de hårdföra falangerna i det egna partiet och räddade därmed sitt eget skinn. Unionistpartiet har i 80 år varit det parti som representerat den stora majoriteten av Nordirlands protestanter, men fyra år efter fredsavtalet är missnöjet bland de protestantiska gräsrötterna utbrett och unionistpartiet riskerar att stora skaror väljare istället vänder sig till Ian Paisleys mer radikala och antikatolska parti när det blir val i vår. Därför kände sig Trimble på lördagen tvungen att själv gå de mer hårdföra till mötes, och därmed försvåra det politiska läget på Nordirland.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".