Pakistan laddar för vapenexport

I den pakistanska hamnstaden Karachi har en internationell vapenmässa just avslutats. Pakistan hoppas bli en betydande vapenexportör, särskilt till länder i Tredje världen.
"Vapen för fred" heter den stora internationella vapenmässa som just avslutats här i Karachi. Målgruppen är främst länder i Afrika och Asien; kungligheter, generaler och ministrar är här för att göra vapenaffärer. Pakistanska tillverkare har stolt visat fram sina produkter, däribland stridsvagnen al Zarrar, som kan skjuta 2,5 kilometer, och en ny luftvärnsrobot. En annan produkt man hoppas mycket på är ett pansarfordon avsett för upplopp och demonstrationer, en kulspruta på taket kan roteras i 360 grader, för - som det heter i prospektet - full kontroll av en folkmassa. Deltagarna vid mässan har eskorterats mellan mässlokalen och sina hotell av polisfordon med kulsprutor - Karachi är en av Asiens mest våldsdrabbade och instabila städer. Mässan invigdes av Pakistans självutnämnde president Pervez Musharraf, han sade att Pakistan nu utökar sin satsning på utveckling och tillverkning av vapen. En särskild målgrupp för den pakistanska vapenexporten är utvecklingsländer, länder som Musharraf sade står inför både interna och externa hot. Inte alla är lika stolta över den pakistanska vapensatsningen. Den tongivande tidningen Dawn noterar i en ledare att de fattigaste länderna i Asien lägger ner mest pengar på vapen, och medan Pakistan satsar miljardbelopp på ubåtar och stridsflygplan saknar en stor andel av befolkningen elementär hälsovård, över hälften av pakistanierna är analfabeter.
Nils Horner, Karachi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".