Vän till mördad rysk agent skjuten i USA

Den amerikanska federala polisen, FBI undersöker nu omständigheterna kring att en spionexpert skjutits ner dagarna efter att han anklagat Rysslands president Vladimir Putin för mordet på den tidigare KGB-agenten Alexander Litvinenko.

I söndags intervjuades experten på Rysslands underrättelsetjänst, 53-årige Paul Joyal i tv-kanalen NBC:s magasin för undersökande journalistik.

Han anklagade den ryske presidenten Vladimir Putin för att ligga bakom mordet i London på den tidigare KGB-agenten Alexander Litvinenko, som förgiftades med den radioaktiva isotopen polonium i november.

Sköts utanför hemmet
– Budskapet från Putin är: Om Du talar ut om Kreml så kommer vi att göra slut på dig.

Fyra dagar senare sköts Joyal ner på utanför sitt hem i en förort här utanför Washington. Hans tillstånd är kritiskt och Joyal vårdas nu på intensivvårdsavdelning.

Motivet oklart
När Joyal låg blödande på garageinfarten uppmanade han sin fru att meddela den förre KGB-generalen Oleg Kalugin som han träffat timmarna innan på Spionmuseets kafé.

Den fråga många ställer sig inklusive FBI och CIA är om spionexperten och Litvinenkos vän utsattes för ett väpnat rån eller om det var ryska agenter som försökte röja honom ur vägen.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista