Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rehabilitering i tid ger jobb

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 11.42
Hälften av alla de som är långtidssjukskrivna skulle kunna börja jobba igen. Om de hade fått rehabilitering i tid. För att snabba upp tiden mellan sjukskrivning och rehabilitering har Riksförsäkringsverket, RFV, startat ett nytt projekt på flera orter i landet.
Elisabeth Oldengren, en av Sveriges 120 000 långtidssjukskrivna sjukskrevs från sitt jobb som bankkassörska för sex år sedan. – Det är inte kul. Man känner sig förbrukad och utnyttjad, säger Elisabeth Oldegren. – När man inte passar in i de här hårda kraven som är på arbetsplatserna, så slängs man i princip på soptippen. Elisabeth Oldengren är 35 år gammal, och har varit sjukskriven i sex år på grund av svåra axelsmärtor. Under ett par år på heltid, nu på halvtid. Ständigt ökade kostnader De långtidssjukskrivna blir bara fler och fler, och i förlängningningen innebär det att förtidspensioneringarna också kommer att öka. Därmed ökar stadigt statens kostnader för ohälsan. I år är kostnaden omkring 100 miljarder kronor. Som Ekot berättade om i morse så visar en undersökning, gjord på Karolinska sjukhuset, att hälften av de som är långtidssjukskrivna skulle ha kunnat börja jobba igen, om de hade fått rehabilitering i tid. Depressioner och försämrad livskvalitet I studien ingår 370 långtidssjukskrivna. De flesta hade ont i axel, rygg eller nacke. De undersöktes av en psykiater, en ortopedkirurg och en specialst i rehabiliteringsmedicin. Depressioner blir i många fall en följdsjukdom av den långa sjukskrivningen, livskvaliteten försämras radikalt. Så här sa docenten och överläkaren Jürgen Linder på Psykiatricentrum på Karolinska sjukhuset som gjort undersökningen. – En faktor är att sjukskrivning tycks ha en förödande effekt. Det förändrar personens sociala liv och kreativitet. Det minskar möjligheten att återgå i förvärsvarbete, och få ett hyggligt liv, säger Jürgen Linder på Karolinska sjukhuset. Av den hälft av de långtidssjukskrivna som av undersökningen bedömdes kunna jobba igen, hade bara en mycket liten del - 6 procent - fått rehabilitering för att kunna börja arbeta igen. Nytt projekt startas För att snabba upp tiden mellan sjukskrivning och rehabilitering har Riksförsäkringsverket, RFV, startat ett nytt projekt i Blekinge, Norrköping, Västerås, Haparanda, Torneå och Västra Frölunda. Samarbetet måste fungera mellan läkare, försäkringskassor, ochch inte minst arbetsgivarna. Det menar Bodil Ljunghall, ansvarig för rehabiliteringsfrågor på RFV. – Det är viktigt att arbetsgivaren frågar sig om det finns andra arbetsuppgifter, som man kan utföra, på hel- elller deltid. Så att man inte förlorar kontakten med sin arbetsplats, säger Bodil Ljunghall på RFV.
Helena Jansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".