Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten sänker EU-kravalldom

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 15.14
Hovrätten sänker straffet på fem år till två års fängelse i en dom efter EU-kravallerna förra sommaren. Straffet sänks med hänvisning till Högsta Domstolens, HD:s, nya lägre praxis.
Den 22-åring det handlar om, beskrevs tidigt av polisen, som den mest aktive av alla som gripits under EU-toppmötet. Han var med överallt, fångades på bild, och åtalades för upplopp vid flera olika tillfällen. I tingsrätten fick han också det i särklass strängaste straffet som nu sänks radikalt av hovrätten för västra Sverige. HD-dom vägledande Skälet är alltså Högsta Domstolens praxisskapande dom när det gäller kravallerna i Göteborg. Den dom som gäller upploppet vid Hvitfeldtska gymnasiet, och som enligt HD inte riktade sig mot själva EU-mötet, och därför ska bedömas lindrigare. Gäller även andra upplopp 22-åringen i måndagens dom var med vid Hvitfeldtska och får därför lägre straff av hovrätten. Men hovrätten tillämpar också resonemanget kring Hvitfeldtska, på andra upplopp där mannen var med. Till exempel Vasaplatsen, kvällen för skotten till exempel. Det upploppet riktade sig inte heller mot EU-mötet, anser hovrätten, och sänker straffet ytterligare. Kritisk åklagare En nämndeman var skiljaktig och ville behålla tingsrättens dom. Åklagaren i målet, Göran Hansson, är också kritisk till straffsänkningen. – Man har ju uppenbarligen fäst sig vid om det är riktat mot EU-toppmötet, eller om det är riktat mot polisens agerande, säger Göran Hansson, åklagare Varför tycker inte du att det är ett rimligt resonemang? Om omständigheterna är desamma så spelar väl kanske inte tid och plats så stor roll? – Jag håller inte med om detta i och med att den dömde har varit med om så många tillfällen, och han då även varit med om det våldsamma upploppet på fredag morgon, som helt uppenbarligen varit riktad mot EU-toppmötet, säger Göran Hansson, åklagare i målet.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".