Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arafat höll tal via telefon

Belägrade Yassir Arafat upprepade på måndagen att han vägrar kapitulera inför Israel. Han talade inför 3 000 demonstrerande studenter i Betlehem via en telefonledning, som kopplats upp till Betlehemuniversitetets högtalarsystem.
Läget är fortfarande låst mellan palestinier och israeler och de första kontakterna mellan de båda sidorna verkar inte ha lett till några resultat. En trött, men fortfarande obruten, Yassir Arafat talade inför 3 000 demonstrerande studenter i Betlehem via en telefonledning, som kopplats upp till Betlehemuniversitetets högtalarsystem. – Vi ska marschera mot Jerusalem, sa Arafat, och ett av våra barn ska hissa den palestinska flaggan på den gamla stadens murar. – Vi är ett stolt folk, som ingen kan underkuva, sa den palestinske ledaren. Erekat informerade Arafat Tidigare på måndagen mötte den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat företrädare för den israeliska regeringen. Han tilläts efter mötet av den israeliska armén att komma in i Arafats nästan helt raserade högkvarter i Ramallah för att informera den palestinske presidenten om mötet. Utlämning villkor Enligt Erekat vägrar israelerna att lämna över en lista med namnen på de män som Israel vill ha utlämnade från Muqatan, det palestinska högkvarteret. Utlämnandet av omkring 50 palestinier har ställts som villkor av Israel för att upphöra med sin belägring. Israeler vill ha lista Istället hade den israeliska armén krävt palestinierna på en fullständig lista över vilka som finns inne i Arafats belägrade kanslibyggnad. Det enda hus som står kvar på det i övrigt raserade området. Arafat kräver nya samtal Den palestinske presidenten vägrade att gå med på Israels krav, och krävde i sin tur nya samtal. Både gällande politiska och militära frågor. Arafat vill också att sådana samtal ska ske i närvaro av representanter från USA. Parterna står långt ifrån varandra. Det finns inga tecken på en snabb upplösning av situationen. USA har låtit Israel förstå att dess agerande inte underlättar fredsprocessen, och att ett aktivt amerikanskt ingripande, är det enda som nu skulle kunna föra saker framåt.
Lars Kobbe, Jerusalem

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".