Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Var tredje pensionär på sjukhem är undernärd

Nästan var tredje pensionär som bor på sjukhem eller särskilt boende lider av undernäring. De får fel sorts mat och för lite vitaminer. Det visar en ny doktorsavhandling i Malmö. Problemet med undernäring bland äldre i vården i Sverige har varit känt i många år, men inget har hänt visar doktoranden Mats Perssons studie.
– Det här är egentligen en stark kritik mot äldreomsorgen att man inte klarar av att hantera det här problemet, säger Mats Persson, doktorand och sjuksköterska vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. All mat på nio timmar Mats Persson menar att det finns ett systemfel i organisationen då de äldre får i sig nästan all mat under en niotimmars period, det vill säga dagtid, sedan är de utan mat i 15 timmar. För tre år sedan presenterade Socialstyrelsen en rapport om undernäring bland äldre i vården som också visade att nästan var tredje patient var undernärd: – Det är absolut inget nytt, det här har vi som forskat vetat i två decennier nu, säger Mats Persson. Alla får lika mycket mat Ett stort fel som personalen på sjukhem och särskilt boende gör är att man ger alla ungefär lika stor mängd mat – man klarar inte av att se de individuella behoven. Enligt Mats Persson handlar det inte om att ge det vi dagligt tal kallar nyttig mat: – Det är mer fett, mer protein, lite fibrer, grönsaker och frukt ska inte bort men man måste minska på mängderna till förmån för fett och protein, säger han. Kräver specialkunskaper Om man skall komma tillrätta med problemet med undernäring i vården, måste man också de över hur maten lagas: – Det räcker inte med de kunskaper vi har för att laga mat till oss själva utan det här kräver specialkunskaper, säger han. Undernäring gör att de äldre får medicinska komplikationer, vilket i sin tur leder till ökade sjukvårdskostnader: – Det här handlar om kostnader på en till en och en halv miljard kronor per år. Framför allt för att det blir längre vårdtider, säger Mats Persson.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".