Uppmärksammad barnmisshandelsrättegång startar

I USA inleds på måndagen rättegången mot en ung mamma som anklagas för barnmisshandel. Hela USA har blivit vittne till hur hon slog sin 4-åriga dotter, eftersom händelsen spelades in av en övervakningskamera utanför en stormarknad där mamman och dottern just handlat.
Gång på gång har videosekvensen visats upp i TV: Mor och dotter går hand i hand från varuhuset, mammans blonda hästsvans studsar upp och ner, flickan har rosa klänning och småspringer. Mamman öppnar bildörren flickan hoppar in, och mamman ser sig om, som för att kontrollera att ingen tittar på. Och så börjar hon slå. Det rör sig inte om en örfil eller en smäll, utan hon pucklar på barnet under 25 sekunder. Hon drar henne i håret, och skakar henne våldsamt. Flickans ansikte syns inte, men man kan dra slutsatsen att hon böjer sig framåt för att skydda sig mot slagen, för mamman rätar på henne, sätter henne brutalt i barnstolen och då ser man flickans små vita sockor sprattla medan mamman skakar henne våldsamt. – Jag slog henne och drog henne i håret, och det borde jag inte ha gjort, säger den 26-åriga mamman, som i helgen överlämnade sig till polisen efter att ha färgat håret och hållit sig gömd i flera dygn. Men säger hon: ” Jag trodde inte det var så farligt som det ser ut på videon”. Mammans förklaring till att hon tappade humöret är att flickan busade och gömde sig när de var inne i varuhuset, men hon medger att det inte är någon ursäkt. En tv-reporter frågade den 26-åriga kvinnan om hon någonsin tidigare slagit sina barn. – Jag har smiskat dem, men aldrig misshandlat dem, svarar mamman som nu riskerar tre års fängelse. Trots att över 800 000 barn misshandlas i USA varje år och trots att 1 200 barn varje år avlider till följd av misshandel eller vanvård, har videon väckt en kompakt avsky för den 26-åriga mamman. Den 4-åriga flickan har placerats i fosterhem.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".