Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN kräver slut på Israels belägring

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 10.30
FN:s säkerhetsråd röstade på tisdagsmorgonen ja till en resolution som kräver att Israel skall upphöra med sin belägring av den palestinske presidenten Yassir Arafats högkvarter i Ramallah. USA lade ner sin röst, enligt bedömare för att öka sina möjligheterna att få ett starkare FN-stöd för en aktion mot Irak.
Säkerhetsrådet kräver, enligt FN-diplomater, i ovanligt skarpa ordalag att Israel omedelbart upphör med sin belägring av Arafats högkvarter och slutar förstöra palestinsk infrastruktur. Samtidigt uppmanar FN den palestinska myndigheten att se till att de ansvariga för terrordåden mot Israel skall ställas inför rätta. USA använde inte sitt veto ... Det var efter maratonförhandlingar och mycket diplomatiskt spel långt in på natten - lokal här tid i New York - som FN:s säkerhetsråd med röstsiffrorna 14 mot 0 sade ja till resolutionen. USA avstod från rösta, men la heller inte in sitt veto för att stoppa den. Resolution har arbetats fram av de europeiska länderna i säkerhetsrådet, bland annat Storbritannien och Norge, som en kompromiss mellan två andra förslag - ett från palestinskt-syriskt håll och ett från USA, som inte något hade kunnat få klartecken från rådet. ”... vilket USA normalt nog hade gjort” Amerikanerna avstod nu alltså från att rösta eftersom man anser att kompromissresolutionen inte tillräckligt tydligt tar avstånd från palestinska terrordåd, men USA använde alltså inte sitt veto, vilket man - enligt FN-diplomater Ekot talat med - förmodligen hade gjort under mer normala omständigheter. USA:s hållning förklaras med att det i FN:s säkerhetsråd pågår parallellt känsliga diskussioner om en ny tuffare resolution riktad mot Irak. Mot den bakgrunden vill inte amerikanerna irritera sina arabiska allierade och vissa andra tveksamma nationer ytterligare genom att stoppa säkerhetsrådets skarpa kritik av Israel. Anklagelser om hyckleri USA har den senaste tiden anklagats för vad som beskrivs som hyckleri i sin inställning till FN-resolutioner om Mellanöstern. Kritikerna anser att Bushregeringen ser genom fingrarna med att Israel inte lever upp FN-beslut, men är beredd att gå i krig för att Irak inte gör det. Från amerikanskt håll säger man att det trots allt är skillnad på en demokrati som Israel och en diktatur som Irak som använder massförstörelsevapen mot sitt eget folk. Vad nattens FN-beslut får för konkret effekt är svårbedömt. Diplomater säger till Ekot att det åtminstone bör leda till Israel avstår från eventuella försök att slänga ut Yassir Arafat från Ramallah, och kanske har det ökat USA:s chanser att få igenom en skarpare Irak-resolution.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".