Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elpriser höjdes utan yttre orsak

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 11.07
Priset på el har det senaste året blivit högre, 4 öre per kilowattimme, kWh, men det beror inte bara på att själva elen kostat mer att producera i kraftverken eller att det råder brist på el. En undersökning som Svenska energimyndigheten gjort visar att elhandelsbolagen som säljer elen till konsumenterna höjt sina priser det senaste året.
– Den främsta skälet till att skillnaden mellan råkraftspriset och slutkundspriset har ökat beror på elhandlarnas ökade kostnader för administration som relaterar till svårigheterna att genomföra leverantörsbyte, säger Pär Ceder som är ordförande i branschorganisationen Oberoende Elhandlare. Men det här är ju vinstdrivande bolag. Kan det inte vara så att de här företagen, dina medlemsföretag, vill öka sina vinster? – Det är ju ingen av de oberoende elhandelsföretagen som idag har en verksamhet som är extremt lönsam ... Så vinsterna kommer inte att öka här nu då? – Det nuvarande prisläget kommer inte att till någon större del påverka företagens lönsamhet. Det är ju som jag säger, det här är företrädesvis en kostnadsdriven prisökning, eller marginalökning, och inte en vinstdriven, säger Pär Ceder. Skillnaden mellan det pris som elhandelsbolagen köper in elen till och det pris man som elkonsument betalar har ökat med i snitt med 4 öre per kWh i år. För en normal eluppvärmd villa betyder det att kostnaden ökat med ungefär 800 kronor. Det visar den undersökning av elhandelsbolagens prissättning som Svenska elmyndigheten har gjort. Upprepar krav på sanktioner Skälet till prishöjningarna är alltså enligt elhandelsbolagen att administrationskostnaden för att flytta en kund från ett elbolag till ett konkurrerande elbolag har blivit alldeles för hög. Många gånger tar det lång tid att flytta en kund från ett elbolag till ett annat, säger Pär Ceder, och han upprepar kravet på sanktioner mot de företag som sinkar och försvårar för konkurrenter att ta över en kund. – Elhandelsföretagen lägger ju ner väldigt stora resurser på att se till att leverantörsbytena fungerar. Gör vi inte det så byter inte kunderna elleverantör och då kommer företagen att få svårigheter att överleva på sikt. Det här är en kostnad man måste ta. Vi har ju föreslagit under ett par års tid nu att man ska införa sanktioner mot de nätföretag som inte följer energimyndighetens riktlinjer. Tyvärr har vi ännu inte fått se några sanktioner, och vi hoppas ju att införandet av sanktioner ska kunna leda till lägre elpriser, säger Ceder.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".