Ewe uppmanas avgå av skånemoderater

Christer Ewe, moderat oppositionsråd i Kristianstad, uppmanas av moderaterna i norra och östra Skåne att avgå. Beslutet är en följd av Ewes främlingsfientliga uttalande om muslimer i SVT-programmet Uppdrag Granskning.
På tisdagen kom också beskedet att Ewe har kryssats upp från femte till första plats på moderaternas lista till regionfullmäktige i Skåne. Sedan tidigare står det klart att han också får en plats i kommunfullmäktige i Kristianstad. Förbundsstyrelsens ordförande, Margareta Pålsson, menar att Christer Ewes uttalande och agerande skadat partiet. - Vi kan se effekterna av hans agerande i valresultatet. Vi har pratat med valarbetare som har vittnat om hur väljarna inte ville rösta på oss på grund av detta, säger Margareta Pålsson. Förbundsstyrelsen tog inget beslut om uteslutning ur partiet eftersom det hade varit ett brott mot partiets stadgar. Först måste det krav på uteslutning, som kommit in till förbundsstyrelsen, ut på remiss till Christer Ewes lokala moderata förening i Åhus. Om en månad kan förbundsstyrelsen ta ställning till frågan om uteslutning. Moderaten Christer Ewe vill inte kommentera kravet på att lämna alla politiska uppdrag utan säger att han inväntar resultatet av den interna process som nu inletts. Väljer han att stanna kvar innebär det problem för partiet, menar förbundsstyrelsens ordförande Margareta Pålsson. - Ja det är en besvärlig situation. Jag får nu dagligen samtal, mejl och brev från personer som inte vill vara på samma politska möten som Christer Ewe, säger Margareta Pålsson, förbundsstyrelsens ordförande för moderaterna i norra och östra Skåne. - Jag hoppas dessutom för Christer Ewes egen skull att han tar sitt förnuft till fånga och lämnar sina uppddrag. Men det innebär problem för moderaterna i Kristianstad om han väljer att stanna kvar? - Ja, inte bara i Kristianstad. Vi har Christer Ewe på andra ställen, i andra politiska sammanhang. Så reaktionen är inte mindre aggressiv på andra ställen, svarar Margareta Pålsson. Hur yttrar sig reaktionerna då? - Det är ledamöter som säger till mig: ”jag skäms för vad han har sagt”, säger Margareta Pålsson.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".