Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fransk-tyska planer oroar Winberg

De svenska förhoppningarna om att EU snabbt ska förändra sin jordbrukspolitik och hålla nere utgifterna för jordbruket, har minskat kraftigt de senaste dagarna. Frankrike och Tyskland tycks ha enats om att låta det mesta vara som det är de närmaste åren. Uppgifterna om de fransk-tyska planerna oroar jordbruksminister Margareta Winberg.
– Om de finns, jag har bara hört dem ryktesvägen, så är det klart att det är litet bekymmersamt, därför att vi behöver, av många olika skäl, reformera jordbrukspolitiken. Det handlar om utvidgningen, det handlar om ansvaret för tredje land, det vill säga för u-länderna, det handlar om vår budget så det finns många och var för sig många goda skäl att göra någonting, säger Margareta Winberg. Slukar enorma belopp Ja, Sverige har länge sett Tyskland som en allierad när det gäller att hålla nere jordbruksutgifterna. De slukar enorma belopp, ungefär hälften av unionens budget, för Sverige och Tyskland är i ungefär samma sits. Båda länderna betalar mer till EU i medlemsavgift än vad som kommer tillbaka i direkta bidrag. På EU-jargong kallas de för nettobetalare, och sådana brukar vara måna om att hålla igen på utgifterna för att minska den egna nationens pengaflöde till Bryssel, men de senaste dagarna har EU-sfären surrat av uppgifter om att Tyskland pratat ihop sig med Frankrike, som är på andra sidan i den här frågan. Frankrike, med sitt omfattande jordbruk, vill gärna se stora bidrag, länge, och vid det senaste toppmötet mellan Tyskland och Frankrike, sådana hålls regelbundet, så har den nu omvalde socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder och Frankrikes president Jacques Chirac skickat ut signaler om att de inte vill ha några radikala förändringar av jordbruket före år 2006, för då ska unionens nästa budget spikas och då har också Frankrike accepterat att det behövs förändringar - och nedskärningar. ”Betyder ett land mindre” Men på kort sikt talar allt för att Sverige har mist en viktig och stark bundsförvant i kampen för att snabbt minska EU:s kostnader för jordbruket, konstaterar Margareta Winberg. – Ja, Tyskland har ju hittills tillhört de refomvänliga länder som också Sverige är med i. Om det skulle vara så att man har gjort upp med Frankrike så betyder det ju att vi är ett land mindre. Då är det bara Sverige, Danmark, Storbritannien och Nederländerna kvar, säger Winberg.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".