Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Sönderplöjd åker sak för domstolen

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 07.00
Varje år förstörs många av landets fornminnen av skogsbruket. Ändå leder få anmälningar ens till rättegång. På onsdagen kommer en dom i Eksjö tingsrätt mot tre skogsägare som åtalats för att ha plöjt sönder delar av ett kulturminnesskyddat område utanför Sävsjö.
En dom som därför väntas få stor principiell betydelse, enligt PO Ringkvist som är länsantikvarie i Jönköpings län. Förstörd fornåker I domen ska Eksjö tingsrätt ta ställning till om det var frågan om ett brott när tre skogsägare planterade granskog på en så kallad fossil åker, en urgammal odlingslott med stenrösen, alldeles intill en slottsruin. Den tusenåriga miljön är nu delvis förstörd anser länstyrelsen, och det här är inte enda exemplet på liknade fall. Inte enda fallet Enligt en tidigare karläggning från Riksantikvarien har hälften av landets alla fornminnen skadats av skogsbruket. Ändå är det ytterst sällsynt att brott mot kulturminneslagen prövas i domstol, oftast leder det inte ens till åtal. Idag väljer man hellre att försöka få markägaren att reparera skadan än att riskera en nedlagd polisutredning, säger PO Ringkvist. Skogsägarna missnöjda Om det blir en fällande dom, kommer fler fall troligen att föras fram till domstol av åklagare. Det är man också medveten om från skogsägarhåll. Där anser många att vården av fornminnen gått för långt, och hindrar ett rationellt skogsbruk. Det säger Lars Oscarsson som företräder de tre åtalade skogsägarna.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".