Sänkta krav på budgetdisciplin i EU

EU-kommissionen diskuterar att sänka kraven på budgetdisciplin, något som oroar mindre länder som Sverige. Det är den mäktige ekonomikommissionären Pedro Solbes som skickat upp en försöksballong.
Innehållet i den ballongen är att det sannolikt inte går att klara åtagandet om att medlemsländerna ska ha sin budget i balans eller nästan i balans senast år 2004. En del av förklaringen är att europeisk ekonomi fallit, som världen i övrigt, det senaste året. Men samtidigt finns det länder, i första hand Frankrike, Italien och Tyskland, som anses ha släppt efter för mycket på disciplinen. I den franska valrörelsen i våras till exempel utlovade den nu sittande regeringen generösa skattesänkningar, vilket anses bidra till att Frankrike har svårt att få sin budget att gå ihop till år 2004. Och helt klart skapar det här problem för EU. Trovärdigheten för euron till exempel får sig en rejäl törn när de tidigare stolta åtagandena nu sviks.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".