Grova rån blir allt brutalare

Gårdagens våldsamma värdetransportrån i Strömsnäsbruk i Småland visar på ett trendbrottt genom sin brutalitet. Enligt Rikskriminalen handlar det om ett nätverk av ytterst välorganiserade brottslingar.
När de tre rånarna slog till mot värdetransporten i Strömsnäsbruk på tisdagsförmiddagen så visste de precis vad dom gjorde. Med till synes iskall kyla sprängde de upp dörren till bilen med sprängladdningar, de drog sig inte heller för att skjuta rakt in i vindrutan mot de två kvinnliga väktarna som låst in sig. Något liknande rån har aldrig tidigare skett i Sverige utan innebär en klar upptrappning enligt Nils Ekegerd på Rikskriminalen. Men han är ändå inte förvånad. – Man kan väl säga att nivån på brutaliteten har höjts en hel del. Men blir du förvånad över tillvägagångssättet? – Nej, det är jag inte. Man har ju kanske väntat på nya metoder, för det förbättras från de kriminellas sida. och just det här att man höjt våldsnivån; först skjuter man och sedan går man på bilen som innehåller pengar och spränger upp dörren och tillgriper pengarna – det är ju en ny metod i och för sig, men jag är inte förvånad. Enligt Nils Ekegerd handlar det om rånare som är välplanerade och som övat mycket noga. Själva planeringen har ofta skötts av andra som helt enkelt säljer sina planer som nån slags konsulter i rån, eller brottsmäklare som Nils Ekegerd kallar det för. Även flyktbilar ordnas ofta av andra, och enligt Rikskriminalen samordnas det hela genom en ny typ av nätverk med kanske lite drygt 50 grovt kriminella personer inblandade, och det är i de kretsarna man nu letar efter gärningsmännen. – Man pratar mycket om nätverk i dag, och det finns även på den kriminella sidan. Där är de kraftigt utbyggda jämfört med förr. I dag har man mobiltelefoner, man har internet och allt sådant som vanliga människor använder, och det använder man även på den kriminella sidan.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".