Danskt priskrig på mobilmarknaden

I Danmark försöker mobiltelefonbolaget Orange få kunder att göra sig av med sina fasta teleabonnemang. Bolaget har sänkt mobiltaxorna så att det nu är lika billigt att ringa med mobilen som att använda den vanliga fasta telefonen.
Många behöver egentligen bara ett telefonabonnemang. Men eftersom det hittills varit dyrare att ringa med mobilen har många ändå behållit sina fasta abonnemang, säger Orange som nu hoppas ändra på det.Priserna har sänkts så att samtalskostnader och månadsavgifter nu är exakt desamma som Danmarks ledande telefonbolag TDC tar ut i sitt fasta nät. Däremot kostar det lika mycket som förut att ringa till bolagets mobilkunder. Nu hoppas Orange att framförallt ensamstående och barnlösa par ska säga upp sina fasta telefonabonnemang och helt gå över till mobiltelefon. Då skulle de ju slippa betala för ett av abonnemangen. Uppemot en miljon danskar är möjliga kunder, enligt det franskägda bolaget som hittills mest med förlust i Danmark där konkurrensen på mobiltelemarknaden är hård. Exempelvis är det klart billigare att skicka SMS i Danmark än i Sverige. Och analytiker tror att satsningen kan lyckas. Om inte konkurrenterna reagerar kan Orange få 100 000 nya kunder, spår investeringsbanken Danish Securities i en analys som nättidningen Computer-World Online läst. Men det stora danska telebolaget TDC oroar sig inte. – Många behöver fasta telefoner exempelvis för att koppla upp sig på Internet så utspelet slår nog snarare mot andra mobilbolag, säger direktören Allan Christiansen till Ritzaus nyhetsbyrå.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".