Dom enligt fornminneslagen upprör

Tre personer dömdes på torsdagen av Eksjö tingsrätt till dagsböter för att ha förstört fornminnen i samband med en skogsplantering utanför Vetlanda. Tingsrätten anser att de måste ha insett att det var ett område med fornminnen de plöjde upp. Domen är den första i sitt slag och upprör. Från skogsägarhåll kommer det nu krav om att hela fornminneslagen ska ses över.
– Det kan få ganska stora konsekvenser, säger Lars-Eric Åström, ordförande i Södra skogsägarna. Odlingsrösen är vanligt förekommande i stora delar av södra Sverige, och vårinriktning måste ju vara att vädja till regeringen helt enkelt att man gör en översyn av det här så att vi kan leva med lagen i det praktiska skogsbruket. Annars innebär ju det här att vi kommer att få en följd av sådana här domar. Tusentals fornminnen skadas I domen slås det fast att markägarna mycket väl måste ha insett att det var ett område med fornminnen man plöjde upp, odlingsrösen från kanske över 2 000 år gamla åkermarker, och tingsrätten dömder därför ut 70 dagsböter vardera för fornminesbrott. Domen är unik, trots att tusentals forminnen skadats på liknande sätt i skogsbruket, men på grund av bevisbördan brukar de flesta fall inte ens gå till åtal. Domen välkomnas därför från kulturminneshåll, och om den håller även i hovrätten kan man förvänta sig en lång rad liknade processer. ”Omöjligt bedriva rationellt skogsbruk” Från skogsägarhåll anser man att det är omöjligt att bedriva ett rationellt skogsbruk om det ska ses som brottsligt att skada någon av landets många rösen. Därför anser Lars-Eric Åström i Södra skogsägarna att kulturminneslagen måste ses över. Han vill bland annat att det ska kartläggas hur många rösen som verkligen måste bevaras men också att markägare som bevarar fornminnen ska kunna få ersättning. – Vi ska ju ta den hänsyn som kan anses rimligt. Men det måste vara en avvägning mellan bevarandeintresset och skogsintresset.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".