Kommissionen kritiserar Frankrike

EU-kommissionen tar nu Frankrike i örat för den budget som regeringen la fram på onsdagen. Och det är sannolikt ett sätt att försöka mildra kritik för att den ekonomiansvarige kommissionären Pedro Solbes varit väl släpphänt de senaste dagarna.
Det är minst sagt ovanligt att kommissionen går ut och kritiserar ett medlemsland så här, dagen efter det att en ny budget presenterats. Men så är också situationen ovanlig. För häromdagen började Pedro Solbes lätta på tyglarna, bland annat genom att föreslå att plus och minus i budgeten inte behöver gå ihop förrän år 2006. Tidigare var det 2004 som gällde. Det har väckt en hel del kritik för lättsinne, och eftergifter till de stora. För det är just Frankrike som tillsammans med Italien, Tyskland och Portugal som har problem med att ta in lika mycket pengar som de gör av med. Det har bland annat fött en oro för att tilltron till euron ska minska och att räntor ska öka. Sannolikt har det senaste dygnets kritik för eftergifter, i första hand till de stora medlemsländerna bidragit till att Solbes nu går ut i sitt uttalande, som är mycket ovanligt. Solbes är mycket frän gentemot Frankrike. Han säger bland annat att han är oroad över de budgetmål som den franska regeringen la fram igår. Och speciellt beklagar han att underskottet ser ut att bli så stort nästa år, nämligen 2,6 procent. Det är farligt nära den gräns som finns på tre procent. Därmed finns en stor risk att Frankrike bryter mot en annan viktig regel i unionens regler, och den gränsen är inte på väg att ändras. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".