Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart hur flera landsting ska styras

Det är fortfarande oklart hur flera av landets landsting ska styras. Förhandlingar om makten pågår fortfarande. Socialdemokraterna har haft framgångar, till exempel på Gotland, men också kraftig motvind på flera håll där lokala sjukvårdspartier stormat fram, men frågan är om det kommer att märkas för patienterna.
– På ett sätt får det faktiskt inte så stor effekt, därför att det finns ett antal frågor inom ramen för den nationella hälso- och sjukvårdspolitiken som slår igenom och slår utöver partiskillnaderna, och dit hör bland annat att förbättra tillgängligheten. Det är ett område som står på alla partiers agenda. Dit hör också att förstärka insatserna för de äldre som vårdas i hemmet. Det är två prioriterade områden där det inte finns några partiskiljande åsikter egentligen, säger Roger Molin, enhetschef inom Landstingsförbundet. Stockholm får vänsterstyre I flera av landets landsting pågår diskussionerna om den lokala majoriteten fortfarande. I Stockholm inledde socialdemokraterna på torsdagen arbetet för att bilda en ny politisk ledning. Enligt Ingela Nylund-Watz, socialdemokratisk gruppledare, är det dags att bryta med den tidigare moderata politiken - den har gett landstinget dåliga finanser, men det är något som starkt ifrågasätts av moderaternas Ralph Ledel. Också på Gotland blir det nytt vänsterstyre, troligen med s, vänsterpartiet och miljöpartiet. Miljöpartiet avgör om det röda eller blåa laget ska leda region Skåne. Sjukvårdspartiers roll osäker I några landsting har sjukvårdspartierna en vågmästarroll, men vad det kommer att betyda är osäkert: – Det är extremt svårt att förutse, för vi vet ju fortfarande inte om man kommer att ingå i någon majoritet eller inte. Så att där vågar jag faktiskt inte mig på att gissa vilket genomslag det kommer att få, säger Rogen Molin. Några nya utförsäljningar av akutsjukhus kommer inte att ske de närmaste åren. Det kan man vara säker på, säger Roger Molin, men i övrigt är partierna ganska eniga om de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna. De stora omvälvningar som svensk sjukvård genomgått de gångna åren har inte haft med politik att göra, säger Molin.
Anna Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".