Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framsteg i forskning om magbesvär

Publicerat fredag 27 september 2002 kl 05.00
Forskningen kring vad som orsakar en av Sveriges största folksjukdomar, mag- och tarmbesvär med samlingsnamnet IBS, närmar sig ett svar. Trots att upp mot var fjärde svensk lider av tarmbesvär så har området varit mer eller mindre bortglömt, säger Leif Ockander som är mag- och tarmläkare och verksamhetschef på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
– Det är nog därför att man har vetat för litet om det, man har inte haft någon bra behandling att komma med och patienterna har många gång varit generade för sina besvärliga, dåliga magar, säger Leif Ockander. – Ju mer vi börjar veta om sjukdomen och mekanismerna, och ju mer vettiga behandlingar som kommer - nu är det flera läkemedel på gång - ju mer pratar man ju om detta och man tar fram sina besvär och får behandling för dem. Ett par miljoner svenskar Uppemot ett par miljoner svenskar lider av besvär i sina tarmar, eller IBS som det kallas som ett samlingsnamn, något som ger förstoppning, diaréer, uppblåst mage eller en allmän diffus olustkänsla i magen. Sjukdomen har funnits i långa tider, men som läkarna fram tills nu haft mycket diffusa uppfattningar om, men nu står man kanske inför ett genombrott. Den senaste forskningen tyder nämligen på att det handlar om någon form av rubbning i nervbanornas signalsubstans i tarmarna. – De närmaste tio åren kan det bli ett genombrott, säger Leif Ockander. Betyder det att det finns ett hopp om att man helt skulle kunna bota den här typen av sjukdomar i framtiden? – Ja, i bästa fall. Många av de här svåra fallen skulle man kunna få mycket, mycket bättre hoppas man. Parallellet med forskningen försöker vården ge råd om kost och levnadssätt, och inte minst en bra information till patienten. Många påverkas pyskiskt av olustkänslor och ovisshet, men även om sjukdomen är obehaglig så är den inte farlig. I Jönköping och på ytterligare ett par platser ska man nu pröva speciella kurser för personer med IBS. – Det är fem olika lektioner där man går igenom, diskuterar IBS, vad mekanismerna beror på, säger Leif Ockander.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".