Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny modell för ungdomsbrottslingar gav resultat

En ny behandlingsmodell för grova ungdomsbrottslingar har gjort att antalet som rymmer från Sundbo Ungdomshem i Fagersta har minskat kraftigt. Utgångspunkten för modellen är vad de dömda ungdomarna själva kan göra för att förbättra sin situation.
Mellan april och oktober i fjol rymde 11 unga grova brottslingar från Sundbo Ungdomshem i Fagersta - under samma period i år har bara en avvikit. Sedan i våras arbetar Sundbo enligt den nya modellen där den dömda själv ska ta ställning vad hon eller han kan göra för att förbättra sin situation. För 19-årige Anders har behandlingen på Sundbo blivit vändpunkten från en värld av kantad brott. – Förr när jag var ute på gatan och såg någon med stora läppar eller rosa mössa då slog jag ju sönder han, rent ut sagt. Det är det jag vill lära mig att inte göra om och då får jag verktyg av Sundbo, säger Anders. Vad kan verktygen vara? – Hur man ska gå tillväga, liksom, för att lugna ner sig själv och kvarstå i lugnet i stället för att brusa upp för småsaker. Anders levde som skinskalle och nazist. Nu måste han äta antidepresiva mediciner för sin ångest av vad han gjort. Han dömdes till nästan fyra års sluten ungdomsvård. Tidigare sättet inte bra Sundbo är ett av 34 ungdomshem inom Statens Institutionsstyrelse. Sedan sex år finns psykologen Martin Lardén där och det var när han själv såg att att han inte nådde fram till eleverna som utvecklingen av den nya metoden började. – Tidigare har man kanske försökt övertyga klienten om att han har det problemet eller det problemet. Han kanske har den diganosen och det här måste du förändra då. Ett mera dogmatiskt förhållningssätt. Och här försöker vi i stället låta honom beskriva sin problembild, säger Martin Lardén. För att få eleverna, som de intagna kallas på Sundbo, motiverade till att förändra sitt betende bygger metoden på att man får uppmärksamhet och beröm för det som är bra istället för att få höra vad man gör som är fel. Man ska lära sig att förutse konsekvenserna av det man gör även i det långa perspektivet. ”Nu är jag mig själv” Nu har Anders motivationen att förändra sitt liv. Att han hittat tillbaka till sin familj betyder mest. Förut var skinskallarna och nazisterna hans familj men nu har han upptäckt att det var en falsk gemenskap. – Nu är jag mig själv, när jag var fri var jag inte mig själv. Då var det ju en mask jag spran runt och var, ville bli accepterad. Nu är jag nöjd med den jag är, eller försöker vara nöjd med den jag är. Det nya modellen som Sundbo nu arbetar efter har också lett till att det är lugnare på själva hemmet. Slagsmål och andra incidenter har minskat.
Margita Boström
(Anders heter i verkligheten något annat.)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".