Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mittenpartier och mp var nära paket

Det fanns ett utkast till en regeringsförklaring med reformer på omkring 40 miljarder kronor för de närmaste fyra åren innan samtalen mellan de borgerliga mittenpartierna och miljöpartiet bröt samman på fredagsförmiddagen.
De tre borgerliga partierna och miljöpartiet hade kommit så långt på fredagen att ett utkast till regeringsförklaring tagits fram, innan centerpartiet valde att avsluta förhandlingarna. I det utkastet fanns satsningar på småföretag, extra pengar till regionalpolitiken, en vårdgaranti som skulle införas från årsskiftet samt en grund till en gemensam familjepolitik med kraftigt ökat antal garantimånader, vilket i praktiken skulle vara en eftergift åt kristdemokraternas vårdnadsbidrag, även om det ordet inte fanns med, men innan man kommit så långt till att börja skriva ihop sig om en regeringsförklaring hade de fyra partiernas ekonomiska förhandlare tagit fram en sparlista. Problemet är nämligen att innan det är dags att spendera pengar behövde man spara ihop de pengar som saknas i regeringens kassaböcker, enligt de som bedömer ekonomin inom Konjunkturinstitutet. Det handlar om ungefär 20 miljarder kronor innan budgeten är i balans. Nådde besparingar på 18 miljarder kr Dessa besparingar handlade framförallt om minskad arbetsmarknadspolitik, däribland att man själv ska betala mer till a-kassan. Besparingar skulle också göras genom nej till utbyggd förskola och långsammare utbyggnadstakt av högskolan, och nej till ökat investeringsbidrag för bostadsbyggande, men längre än till 18 miljarder kronor av de 20 i besparingar kom inte partierna innan det tog stopp. Som så ofta tidigare var det lättare att komma överens om utgifter än om besparingar. Innan diskussionerna avslutades mellan de fyra partierna var man också överens om infrastrukturen. Här handlade det om att i princip fortsätta på den redan inslagna linjen som beslutats i riksdagen med satsningar på drygt 350 miljarder på tio år, och i familjepolitiken var man alltså ense om fler garantimånader. Partierna hade däremot inte kommit överens om integrations- eller miljöpolitiken och inte heller säkerhetspolitiken var färdig. ”Fp berusades av makten” Varför sprack då förhandlingarna? Ja, en källa med insyn i förhandlingarna kritiserar folkpartiet för att de berusats av makten och säger att så fort det luktat knäckfrågor så har folkpartiet brustit i ledarskapet. En annan källa å andra sidan säger att centern helt enkelt inte ville vara med och var rädda för konkurrens från miljöpartiet. Däremot får miljöpartiet godkänt betyg för sina försök att vara konstruktiva. Och att det inte lyckades kan kanske bero på att en liten minoritetsregering i mitten måste visa så mycket starkare sammanhållning i politiken än vad en något starkare socialdemokratisk minoritetsregering behöver visa för att klara förtroendet, och ett bevis på det var marknadens betyg med en förstärkt kronkurs och lägre räntor när beskedet om sprickan kom.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".