Arafats belägring slut

Israel har beslutat att avbryta den tio dagar långa belägringen av Yassir Arafats högkvarter i Ramallah på Västbanken. Men den israeliska armén kommer att behålla sina positioner i närheten, rapporterar SR:s Mellanösternkorrespondent.
Efter hårda amerikanska påtryckningar och ett direkt ingripande från president Georg Bush, gav den israeliska regeringen till slut efter. På söndagsmorgonen kom beslutet: Belägringen av Muqatan, det paelstinska högkvarteret i Ramallah, upphör men den israeliska armén dras bara tillbaka så långt att de 50 eftersökta palestinierna inne i högkvarteret ändå inte kan slippa undan. Det israeliska kravet för att bryta belägringen var att 50 terroranklagade palestinier, som skulle befinna sig inne i kanslibyggnaden tillsammans med Arafat, skulle lämnas ut. Arafat vägrade och belägringen fortsatte. De israeliska åtgärderna i Ramallah visade sig snabbt motverka USA:s försök att få stöd för sina hårda villkor mot Irak och det var efter ovanligt kraftfulla amerikanska påtryckningar mot premiärminister Ariel Sharon, som den israeliska regeringens inre kärna på söndagsmorgonen fattade beslutet att lätta på belägringen. I praktiken innebär beslutet inte så mycket för situationen. Den israeliska armén finns kvar på Västbanken och i Gaza, Yassir Arafats rörelsefrihet är fortfarande ytterst begränsad och hundratusentals palestinier lever också i fortsättningen under utegångsförbud. Frågan är om det överhuvud taget finns någon vilja hos någondera parten till återupptagna kontakter - vare sig på det politiska planet eller när det gäller säkerhetssamarbetet.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".