M anklagar s för ”hemlig sabotagegrupp”

Det kom på söndagen nya anklagelser mot socialdemokraterna för smutsiga kampanjmetoder under valrörelsen. Den här gången är det moderaterna som hävdar att deras hemsida på internet har mailbombats med hundratals provocerande e-postbrev som nu har spårats till det socialdemokratiska partihögkvarteret i Stockholm.
Chris Heister, moderaternas vice ordförande anklagar socialdemokraterna för att ha en hemlig sabotagegrupp: – På något sätt måste det ha varit någon som har godkänt och har satt fingret på startknappen för detta. Man kan inte säga att det här är en enstaka ung medarbetare som har gjort detta utan det här är ju mer omfattande än så. Helt uppenbart så finns det en systematik bakom. Det sägs ju att alla politiska partier har gått in på varandras webbsidor och klickat och mailat och så? – Det är klart att man går in på varandras sidor för att se hur de ser ut men det här är mer omfattande än så. Det är helt uppenbart att det här är någon form av planerat överfall mot moderaterna och deras hemsida i Stockholms stad och län, säger Crhis Heister. Flera andra partier har anklagat socialdemokraterna för att ha använt smutsiga kampanjmetoder under valrörelsen. Miljöpartiet och kristdemokraterna har tidigare anklagat socialdemokraterna för detta, och nu hävdar också moderaterna det. Det handlar om kampanjer med falska mail, falska telefonsamtal och falska insändare i tidningarna, med mera, och spåren har löpt rakt in i det socialdemokratiska partihögkvarteret. Men det har dementerats av socialdemokraterna. Nu har moderaterna lyckats spåra e-posten till den dataserver som skickat meddelandena. Varje server har en egen så kallad IP-adress och den spårade servern ägs av det socialdemokratiska partiet, med partihögkvarterets adress. Moderaterna talar nu alltså om en socialdemokratisk hemlig sabotagegrupp, men det tillbakavisas av socialdemokraternas presschef Anna Forsberg: – Det är helt ogrundade anklagelser. Men det är uppebarligen flera personer eller många personer från s-högkvarteret som har gått in på moderaternas hemsida och skickat mail och ställ frågor? – Ja, det är inte konstigt att man testar varandras hemsidor. Jag är övertygad om att många moderater har varit inne hos oss och ställ frågor. Har ni sagt till varandra att ni ska gå in på de olika partiernas webbsidor och maila till dem? – Nej, det har vi inte gjort. Har det skett spontant menar du? – Under en valrörelse så följer ju alla partierna varandra, säger Anna Forsberg.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".