Nya förhandlingar om inspektioner i Irak

FN:s vapeninspektörer inleder på måndagen förhandlingar med Irak om förutsättningarna för att återuppta inspektionerna. Samtalen, som väntas pågå i minst tre dagar, förs i skuggan av ett krigshot.
Efter diplomatisk skytteltrafik och hårda uttalanden både från USA och Irak de senaste dagarna är omvärldens fokus idag på förhandlarna som träffas i Wien. Praktiska frågor Samtalen ska handla om de tekniska detaljerna kring vapeninspektörernas arbete: var de ska bo, hur det ska ta sig fram och vilka som ska följa med under deras undersökningsresor i Irak men det som förmodligen än mer intresserar inte minst USA är Bagdadregimens inställning till de krav som inspektörerna under svensken Hans Blix ledning lägger fram. Bushregeringen kommer utan tvekan att notera varje motsträvighet från irakiernas sida som ett bevis för att det behövs en tuffare, mer kompromisslös resolution för att FN ska kunna genomföra sina inspektioner i jakten på eventuella massförstörelsevapen. Ryssland och Frankrike emot USA har redan presenterat ett sådant förslag – där det görs klart att Irak måste leva upp till FNs krav – annars hotar amerikanerna med krig men trots intensiva övertalningskampanjer under helgen så har Bushregeringen fortfarande svårt att få stöd från framför allt Ryssland och Frankrike, två länder med vetorätt i säkerhetsrådet, på en tuffare FN-resolution. Motstånd kan ge medhåll Men skulle Irak visa minsta motstånd i Wienförhandlingarna räknar den amerikanska ledningen med att få fler länder med på sin linje. Locket på Blix Exakt hur Hans Blix kommer att agera är okänt, han har på order av säkerhetsrådet, lagt locket på tills förhandlingarna är över, men FN-diplomater beskriver hans uppdrag som mycket komplicerat, inte minst för att förutsättningarna snabbt kan ändras, om till exempel säkerhetsrådet beslutar sig för en ny resolution. Blix har själv satt 15 oktober som ett möjligt startdatum för nya vapeninspektioner, men då krävs det att allt går som på räls och det är en beskrivning som knappast någon skulle göra just nu när det gäller Irak, FN och USA.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".