Hoppfull Blix i möte med irakier

Företrädare för FN:s vapeninspektörer träffar under måndagen irakiska tjänstemän inför de planerade inspektionerna av Iraks eventuella massförstörelsevapen. Vapeninspektörernas chef Hans Blix var inför mötet överraskande optimistisk.
Samtalen i Wien handlar om uppläggningen av vapeninspektionerna efter fyra års uppehåll och rör praktiska detaljer som viseringar, kontorslokaler och skyddet för inspektörerna. Men även triviala frågor ledde till motsättningar på den tiden Irak var öppet för vapeninspektioner, så tonen under dagens samtal betraktas som en mätare på Iraks samarbetsvilja sedan landet gick med på att ta emot inspektörerna tidigare i månaden, efter det att president Bush hade vänt sig till FN med en vädjan om stöd för en hård linje gentemot Irak . Optimistisk Blix - Vapeninspektörerna kommer att kunna arbeta obehindrat, sa Hans Blix på måndagen. Uttalandet är något överraskande med tanke på att det amerikanska förslaget till en ny FN-resolution ger inspektörerna nya befogenheter som Irak redan på förhand har avvisat. Enligt resolutionsförslaget ska FN:s utsända ha obegränsad tillgång också till moskéer och till Saddam Husseins många överdådiga palatsområden, där restriktioner rådde under de tidigare vapeninspektionerna. Tvivel i säkerhetsrådet USA och Storbritannien är inbegripna i en intensiv övertalningskampanj gentemot de tre andra medlemmarna med vetorätt i säkerhetsrådet: Ryssland, Frankrike och Kina. Ryssland anser inte att det finns behov av en ny resolution nu när Irak har hälsat vapeninspektörerna välkomna tillbaka. Frankrike och Kina vill inte att hotet om militärt våld ska finnas med redan i den aktuella resolutionen om villkoren för inspektionerna. Förhandlingsbart förslag? Det amerikanska resolutionsförslaget är så kompromisslöst att det troligen finns svängrum för förhandlingar i säkerhetsrådet. Om resolutionen blir alltför urvattnad väntas å andra sidan USA och Storbritannien ta saken i egna händer. Ännu har vi inte sett att vapeninspektörerna återvänder till Irak.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".